Af - 10/10-16 04:00; Opdateret: 10/10-16 11:00

Kommuner bruger fortsat millioner på Caribien-ture til kriminelle ungeKommuner bruger fortsat millioner på Caribien-ture til kriminelle unge

17 unge har på 16 måneder været på et skibsprojekt i Caribien.

Som 14-årig var Amanda Nielsen ude i et massivt misbrug, og hun endte med at smadre en jævnaldrende pige. Her fortæller hun metroxpress om overfaldet, der sendte hende via to institutioner og en plejefamilie til Caribien. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Danske kommuner fortsætter i stor stil med at sende kriminelle og utilpassede unge på skibsprojekter i Caribien. Mindst 17 unge har således været i Caribien siden 1. januar 2015 til en samlet pris på 8.556.051 kroner.

Det viser metroxpress’ aktindsigter.

TV: Amanda smadrede pige og endte i Caribien
TV: Amanda smadrede pige og endte i Caribien

I samme periode har landets kommuner blot sendt otte unge på skibsprojekter udenfor det caribiske øhav. Kommunernes flittige brug af ture til Caribien vækker forundring på Christiansborg.

- Jeg er ikke modstander af skibsprojekter, der kan få folk ud af kriminalitet, men det er mærkeligt at i en maritim nation som Danmark, at de skal helt til Caribien, siger retsordfører Trine Bramsen (S).

Christian blev rockerlærling efter Caribien-tur
Christian blev rockerlærling efter Caribien-tur

Metroxpress har tidligere kunnet fortælle, at blandt andre unge, der har begået væbnet røveri og grove overfald, kommer til Caribien som en del af deres afsoning. Men Caribien-turene sender et helt forkert signal, mener næstformand Helle Hald fra foreningen ‘Hjælp Voldsofre’.

- Det er ikke et hensigtsmæssigt signal at sende. Jeg har intet imod, at man resocialiserer dømte unge. Det giver god mening. Men skal det lige være i Caribien? Man kan vel få samme lærdom i det sydfynske eller Nordsøen? Det er vigtigt med proportioner. Hjælper man de dømte, skal man også hjælpe de ofrene. Og de kommer i hvert fald ikke til Caribien, siger hun.

Like MX Penge på Facebook, hvis du vil opdateres med artikler om økonomi og forbrug.

Ifølge professor i socialt arbejde Inge Bryderup er det begrænset, hvor brugbare skibsprojekterne er.

- Set fra et sociologisk og pædagogisk perspektiv giver skibsprojekter ikke de unge det, som samfundet kræver i dag. Det er for gammeldags. De unge har brug for at udvikle sig, blive modnet og mere selvstændige. Det bliver man ikke af at parere ordre på et skib med mange regler og fastlagte strukturer, siger hun.

Christian begik knivrøveri: Her afsoner han i Caribien
Christian begik knivrøveri: Her afsoner han i Caribien

Se kortet: Disse 26 kommuner har sendt 59 unge til Caribien for 42 millioner
Se kortet: Disse 26 kommuner har sendt 59 unge til Caribien for 42 millioner

Den kommune i Danmark, der benytter sig flittigst af skibsprojekter i Caribien, er Frederikssund Kommune. Her forklarer familiechef Flemming Olsen, at det primært er unge med misbrugsproblemer, der kommer afsted. Planen er, at de skal bestå deres folkeskoleeksamen.

- Vi sender de unge afsted for at få misbruget standset og komme i gang med skolegang. De lærer samtidig, hvordan man agerer på et skib og om rutiner og samarbejde. Vi har rigtig positive erfaringer med at få dem ud af misbrug og ind i uddannelse eller beskæftigelse på denne måde sammenlignet med andre tiltag, og derfor vil vi også fortsætte med det fremover.

Kommune talte usandt: Brugte knap to millioner på Caribien-ture
Kommune talte usandt: Brugte knap to millioner på Caribien-ture

- Men hvorfor skal det lige være i Caribien?

- Der er flere af de unge, der har rodet sig ind i ting, som gør, at det er vigtigt for en periode at komme langt væk fra Danmark. Samtidig er det muligt at sejle om vinteren. Det er det ikke i Danmark. De koncepter, vi har brugt og er tilfredse med, foregår i Caribien.

Danske Caribien-historier trækker overskrifter i udlandet
Danske Caribien-historier trækker overskrifter i udlandet

- Kan du forstå, at det støder mange, at de unge bliver sendt til Caribien?

- Ja, hvis de tror, at det er en ferie. Men det er det bestemt ikke, siger Flemming Olsen.

me name="f2e4469618" width="600px" height="230px" frameborder="0" allowtransparency="true" allowfullscreen="true" scrolling="no" title="fb:page Facebook Social Plugin" src="https://www.facebook.com/v2.5/plugins/page.php?adapt_container_width=true&app_id=113869198637480&channel=https%3A%2F%2Fs-static.ak.facebook.com%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2FTlA_zCeMkxl.js%3Fversion%3D41%23cb%3Df20de6418%26domain%3Ddevelopers.facebook.com%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fdevelopers.facebook.com%252Ff3d852d68%26relation%3Dparent.parent&container_width=588&height=1000&hide_cover=false&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmxpenge%2F%3Ffref%3Dts&locale=da_DK&sdk=joey&show_facepile=true&show_posts=false&small_header=false&width=600" style="border: none; visibility: visible; width: 500px; height: 214px;" class="">

LÆS OGSÅ: Asger Aamund i hed DR-debat: Caribien-afsoninger er 'ekstremt usolidariske'

LÆS OGSÅ: Caribien-konflikt: Venstre-profil uenig med borgmester

LÆS OGSÅ: Venstre-borgmester om Caribien-ture: Det er billigt

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx