Af - 24/02-14 18:42

Hovedpinepiller øger risikoen for at få børn med ADHDHovedpinepiller øger risikoen for at få børn med ADHD

Et nyt dansk forskningsprojekt har vist, at gravide som tager hovedpinepiller har en øget risiko for at få børn som lider af ADHD.

storybild

Et nyt dansk forskningsprojekt har vist, at der kan være en øget risiko for at få et barn med ADHD, hvis man har taget hovedpinepiller under graviditeten. (Billede: Polfoto/MOTTLAU MICHAEL)

Gravide kvinder som tager hovedpinepiller indeholdende paracetamol har en forhøjet risiko for at deres børn udvikler ADHD, det viser et dansk forskningsprojekt.

ADHD-medicin kan ødelægge drenges penis resten af livet
ADHD-medicin kan ødelægge drenges penis resten af livet

- Det ser ud til, at kvinder, som har taget paracetamol under graviditeten, lidt hyppigere får børn med ADHD. I undersøgelsen er risikoen for at få børn med ADHD forhøjet med 10-30 procent blandt de kvinder, som har taget paracetamol, siger professor Jørn Olsen fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, til videnskab.dk.

Kendt kommentator vil have faderskabstest
Kendt kommentator vil have faderskabstest

Risikoen er højest hvis kvinderne har taget paracetamol i slutningen af deres graviditet.

- Det kunne tyde på, at der er en kritisk periode sidst i graviditeten, hvor fosteret er særligt følsomt over for påvirkning med paracetamol, siger professor Jørn Olsen.

Pulsede løs under graviditet: Rygestop var ikke mig
Pulsede løs under graviditet: Rygestop var ikke mig

Hos Sundhedsstyrelsen tager man undersøgelsen ganske alvorligt, men understreger, at der ikke er planer lige nu, om at ændre anbefalingerne til gravide.

- Vi har diskuteret resultaterne, og det er undersøgelse, vi tager alvorligt. Det er en valid undersøgelse, men vi kan ikke tage beslutning nu og her, om vi skal ændre vores anbefalinger i forhold til paracetamol, siger overlæge fra Sundehedsstyrelsen Doris Stenver.

Gravide der drikker får sundere børn
Gravide der drikker får sundere børn

Også Jørn Olsen maner til besindighed.

- Hovedparten af de kvinder, som har taget paracetamol, får børn uden ADHD. Man kan sige, at hvis 7 ud af 100 drenge, som fødes, får ADHD, så vil tallet måske være 8-9 ud af 100, hvis de gravide har taget paracetamol, siger Jørn Olsen.

P-pille til mænd: Slut med graviditet - og udløsning!
P-pille til mænd: Slut med graviditet - og udløsning!

Men han siger, at der er god grund til at tænke over, hvorvidt man strengt taget har brug for pillerne, i de forskellige situationer.

Fortrydelsespille virker ikke på disse kvinder
Fortrydelsespille virker ikke på disse kvinder

- Men vi ved selvfølgelig, at paracetamol bliver brugt i mange situationer, hvor det ikke er strengt nødvendigt. De fleste, som har lidt hovedpine, kunne godt lade være at tage en pille og udvise forsigtighed, for måske er det ikke et lægemiddel, som er fuldstændig uskadeligt, siger Jørn Olsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

NU blomstrer kirsebærtræerne - se det...
bt.dk
Yes! Godt nyt til alle NCIS-fans
bt.dk
Ny tendens ved aftenbordet:...
bt.dk
Vidste du det? Det sker der med dine...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx