Af Ritzau - 20/12-16 14:26

Minister afviser kritik: Vi har ikke sparet på fødegangeneMinister afviser kritik: Vi har ikke sparet på fødegangene

Regeringen har øremærket færre midler til fødegangene. Men det er ikke en besparelse, siger ministeren.

storybild

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) forsikrer, at opråb fra flere medarbejderforeninger på landets hospitaler gør indtryk. Men "en pose penge løser ikke problemerne alene", siger hun. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Ida Marie Odgaard)

Da klinikchefen på Rigshospitalets fødeafdeling for nylig sagde op i protest mod sparekrav, udløste det en bølge af protester fra medarbejderforeninger på landets hospitaler.

De beder regeringen droppe kravet om effektiviseringer på to procent om året.

På et samråd onsdag forsikrer sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at protesterne gør indtryk.

- Man skal både være politisk immun og argumentresistent, hvis det ikke gør indtryk. Det er væsentligt, at vi tager opråbene alvorligt, siger hun.

Men forståelsen udløser ikke nødvendigvis flere midler, for penge "løser ikke problemerne alene", pointerer Ellen Trane Nørby.

Hun fremhæver, at regeringen med efterårets finanslov har øremærket 50 millioner kroner årligt til fødeafdelingerne frem til 2019.

Men samme finanslov fjernede en bevilling på 75 millioner kroner, som den tidligere SR-regering planlagde at give fødeafdelingerne hvert år fra 2016 til 2018, lyder kritikken.

- Det er rigtigt, at der er mindre øremærkning, men der er ikke sparet penge. Der er afsat flere penge til vores samlede sundhedsvæsen, siger Ellen Trane Nørby på samrådet.

- Ud over de 50 millioner kroner, der er øremærket til fødeafdelingerne, har vi afsat 2,4 milliarder kroner ekstra til sundhedsområdet. Og så er det regionernes opgave at prioritere, hvilke områder man vil løfte.

På det tre timer lange samråd understreger den nye sundhedsminister flere gange, at der også er andet end skrækeksempler fra fødegangene.

- Vi skal heller ikke tale hele vores svangreomsorg ned i et sort hul. Vi har overordnet set en velfungerende svangreomsorg, siger hun.

Siden 2003 har landets sygehuse i gennemsnit øget produktiviteten med 2,4 procent fra år til år. Fra 2014 til 2015 øgede sygehusene samlet produktiviteten med 1,8 procent.

Det fremgår af en opgørelse fra Danske Regioner, Sundheds- og Ældreministeriet og Finansministeriet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Inger Støjberg kritiserer kendt...
bt.dk
Sådan slipper du af med hudorme og...
bt.dk
Medier: Weinstein anholdes fredag
bt.dk
Godsejer stævner kommune for højt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx