07/07-17 13:06

Manglende sexlyst: Sådan bliver du tændt igenManglende sexlyst: Sådan bliver du tændt igen

København. Manglende lyst til sex med din partner er noget, de fleste i et længerevarende forhold har prøvet i perioder.

storybild

For nogle kommer lysten hurtigt og ubesværet tilbage, mens den manglende lyst for andre kan være dræbende for parforholdet og i nogle tilfælde føre til samlivsproblemer eller utroskab.

Men selv om der ikke er meget liv på lagenerne, er der ingen grund til at gå i panik med samme. For ofte foregår det oppe i hovedet og handler om noget helt andet end sex, fortæller parterapeuten Martin Østergaard.

- Det kan være en mental eller følelsesmæssig ubalance i relationen til ens partner, som gør, at man er blevet ked af det, sur eller skuffet. Og måden at tale om tingene på kan være kørt af sporet, fordi det er sårbart, siger han.

Og det er sexolog Maj Wismann enig i og forklarer, at når det mentale fylder for meget, så glemmer vi det, der sker i kroppen.

Samtidig peger sexologen på, at vi også selv har et ansvar for at holde sexlysten i live.

- Vi tror ofte, at sexlysten kan blive ved med at være, som den var i begyndelsen, men det kan den ikke. Og den kommer heller ikke flyvende ind ad vinduet, så vi skal gøre os lidt umage, siger hun.

Kæmper du eller din partner med sexlysten, så læs eksperternes seks råd.

1) Tal om det

Det vigtigste er, at finde ud af hvorfor du eller din partner har mistet lysten til sex. Usikkerheden omkring det kan skabe frustrationer i jeres forhold.

Selv om det kan være sårbart at tale åbent, bliver det kun nemmere, når først I får taget hul på det.

2) Lad være med at føle dig tvunget til sex

Har du ikke lyst til sex, så lad være. Ofte er der en logisk forklaring på din ulyst, og så er det vigtigere at finde ud af hvorfor frem for at tvinge dig selv.

At overskride sine grænser kan have den modsatte effekt.

3) Udforsk seksualiteten

Hvis du vil have et godt sexliv, så skal du turde udforske både din egen og din partner seksualitet.

Find ud af, hvad der tænder dig og din partner, råder sexolog Maj Wismann.

- Lysten til spontan sex opstår nemmere, hvis kvaliteten af den sex man har i forholdet er god. Er den dårlig, vil kroppen reagerer. Det betyder ikke, at vi slet ikke har lyst til sex, vi har bare ikke lyst til den form for sex, siger hun.

4) Nyd et glas vin sammen

Alkohol i moderate mængder kan få jer til at smelte sammen og glemme ulysten, så I er mere hengivne over for hinanden. Derimod kan for store mængder være konfliktoptrappende.

Så nøjes med at nyde et enkelt glas, råder Martin Østergaard.

5) Tag på ferie

Uanset om det er en uges ferie i sydens sol, et weekendophold eller et par dage på langs sammen derhjemme, så er ferien i sig selv med til at skabe nærvær.

- Mange kan også miste lysten til sex, fordi de ikke føler sig tætte. En ferie giver mulighed for at bryder de vante rammer, komme tættere på hinanden og være sammen på en anden måde, siger parterapeuten Martin Østergaard.

6) Opsøg en læge

Oplever du et markant dyk i din sexlyst, og har det stået på i fire til otte uger, så bør du opsøge din læge, råder sexolog Maj Wismann.

I nogle tilfælde kan årsagen til den manglende lyst hænge sammen med noget fysiologisk.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jes Dorphs søn gik på samme skole som...
bt.dk
Det norske kongehus forsvarer...
bt.dk
Læs Liverpool-stjernens fortryllende...
bt.dk
Stunt-ekspert om Jakob Oftebros...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx