Af Marko Pogacar - 23/12-17 14:27

Marko har et utraditionelt nytårsforsæt: Har jeg virkelig et problem?Marko har et utraditionelt nytårsforsæt: Har jeg virkelig et problem?

DEBATINDLÆG: Marko Pogacar er 23 år og læser en kandidat i Pædagogisk psykologi. Ved siden af sit studie er han igang med at efteruddanne sig til kognitiv terapeut og rådgiver til dagligt om problemstillinger, der særligt relaterer sig til seksualitet, kønsidentitet og seksuelt misbrug.

storybild

Et nyt år står for døren. 2018 er lige om hjørnet, og flere har sandsynligvis allerede formuleret et nytårsforsæt til det kommende år.

Selvom jeg forholder mig skeptisk over for konceptet, har jeg hvert år taget del i det, fordi jeg synes, at det er lidt morsomt - og jeg ville lyve, hvis jeg påstod, at jeg ved dette årsskifte har gjort en undtagelse.

Mit nytårsforsæt handler om plads til fordybelse. Nu skal du høre hvorfor:

Jeg læser to uddannelser på én gang og har fem jobs - bare, ja, i tilfælde af, at jeg ikke skulle have noget at tage mig til. Og for at det ikke skal være løgn, 'kom jeg til' at takke ja til at være studierepræsentant på den ene uddannelse, jeg går på.

For mit vedkommende har de sidste par år været ét stort karriereræs, som ingen ende ville tage - mere ville have mere, større blev aldrig stort nok, og når trangen til selvrealisering bankede på min dør, havde jeg svært ved ikke at lukke den ind.

Er det et problem? Skulle det være et problem? Er det ikke bare et sundt tegn på, at jeg har ambitioner i livet? Er det ikke bare mig, som har et almindeligt ønske om at 'blive til noget'?

Mit 'rationelle jeg' vil gerne blande sig lidt i besvarelsen af disse spørgsmål: For det første vil det aflive idéen om, at man kun kan 'blive til noget', hvis man har x antal uddannelser og x antal jobs, og for det andet begynder det at se fidusen i at have færre ting kørende på én gang. Det gør det, fordi jeg længe har jongleret rundt med for meget, hvilket har forhindret mig i fordybelse: Fordybelse i hvad jeg foretager mig, og - værst af alt - fordybelse i spørgsmålet om, hvem jeg ønsker at være, og hvad mit liv skal indeholde.

Dette blev et problem. Som konsekvens af denne renden rundt fra det ene til det andet fik jeg sjældent mulighed for at stoppe op og stille mig selv essentielle spørgsmål som:

»Hvad ønsker du med dit liv?«

»Er du glad?«

»Har du dig selv med i de ting, som du foretager dig?«

Og jeg tror desværre, at dette er et problem, som mange mennesker døjer med i dagens præstationssamfund.

For at give mere plads til fordybelse vil jeg i det kommende år, som den kære Svend Brinkmann foreslår, forsøge at blive en haj til at 'gå glip'.

Jeg vil bestræbe mig på at have mindre travlt med at få de 'rigtige' uddannelser og 'rigtige' jobs. Jeg vil i højere grad tage 'nej-hatten' på og gøre mit bedste for at vende ryggen til præstationspresset. Jeg vil melde mig ud af 'Generation Præstation'. Jeg vil ikke 'blive til noget' - jeg vil 'blive til nogen'.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kritik gør ondt på Magnussens chef:...
bt.dk
Se tidslinjen: 14 danskere, der...
bt.dk
Spækhuggere set ved dansk havn: 'Det...
bt.dk
Tidligere politiinspektør om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx