Af Simon Boas - 04/07-17 07:19

Sanne takker universitetet for fem års badeferie: Fuldtids SU og masser af studiejobsSanne takker universitetet for fem års badeferie: Fuldtids SU og masser af studiejobs

Sanne Cigale Benmouyal er netop blevet færdig med sin humanistiske uddannelse ved Aahus Universitet. Nu takker hun universitetet for de fem og et halvt år, som ifølge hende har været den rene badeferie.

storybild

(Billede: Henning Bagger )

'Kære statskasse. Alt imens de universitets­studerende er gået på 2,5 måneds betalt sommerferie, vil jeg benytte muligheden for at sige »tak« på deres vegne. Tak fordi du tager dig så godt af de studerende. Jeg siger det, fordi jeg tror, de har glemt at sige det højt. Jeg glemte det i hvert fald dengang. Sådan tror jeg ofte, det er. At det kræver en distance i tid for at sætte pris på det, man har. Eller havde. Men min mor har lært mig, at det aldrig er for sent at sige »tak«. Så tak for fem et halvt års humantisk badeferie.'

Sådan lyder det i et debatindlæg mandag i Berlingske af Sanne Cigale Benmouyal, der er cand. mag i dansk og historie fra Det Humanistiske Fakultet ved Aarhus Universitet. Efter eget udsagn evnede Sanne Cigale Benmouyal nemlig ikke at tage matematik på B niveau, hvorfor hun endte på en af landets humanistiske uddannelser sammen med andre dygtige studerende, men også en blanding af både dovne og deprimerende 'humanister in spe'.

Sideløbende med sit studie, hvor Sanne Cigale Benmouya i øvrigt fik fuld SU, var hun også i stand til at besidde en lang række forskellige jobs både morgen og aften, pointerer hun. Og den erfaring, som hun har taget med fra sine studiejobs, har ifølge hende selv også været den vigtigste lære på hendes humanistiske dannelsesrejse - som i øvrigt udviklede sig til en badeferie med alt inklusiv.

I Berlingske anfægter Sanne Cigale Benmouyal desuden antallet af undervisningstimer, som der ifølge hende typisk lå på mellem 10 og 12 timer om ugen, men understreger samtidig, at hun ikke mener, at det humanistisk fakultet ved Aarhus Universitet skal nedbrydes og bygges op igen.

Vi bør i stedet revurdere måden, vi ser på de hummaistiske fag, mener hun.

Ifølge Sanne Cigale Benmouyal er der nemlig hos 'comedyskolen' bred enighed om, at humanister er sjove, hvorfor hun også spørger, om vi som samfund ikke skal investere mere i de humanistiske fag, eller om vi blot skal fortsætte med at betragte humanister som en joke.

Aarhus Universitet: Vi kan ikke genkende det billede

Hos Aarhus Universitet kan man ikke nikke genkendende til det billede, som Sanne Cigale Benmouyal tegner af Det Humanistiske Fakultet. Her henviser man i stedet til en brugerundersøgelse, der viser, at 86 procent af fakultetets studerende har lyst til at engagere sig i deres studier.

Regeringens skolepenge kan holde unge på kontanthjælp
Regeringens skolepenge kan holde unge på kontanthjælp

»Beskrivelsen svarer heller ikke til tilbagemeldingerne fra aftagerne. Dimittendledigheden for fakultetets kandidater inden for humaniora ligger markant under landsgennemsnittet,« lyder det fra Johnny Lauersen, dekan for Arts ved Aarhus Universitet, der således ikke er enig i Sanne Cigale Benmouyals betragtning om, at der bliver uddannet for mange humanister.

I klummen sætter Sanne Cigale Benmouyal blandt andet spørgsmålstegn ved antallet af undervisningstimer, som der ifølge hende er på 10-12 timer om ugen. Har de studerende for få undervisningstimer hos jer?

»Det er helt rigtigt, at man kunne ønske mere undervisning på humaniora. De humanistiske uddannelser har gennem længere tid været systematisk underfinansierede. De 10-12 timer, som nævnes, svarer til det, som er aftalt med ministeriet, og som vi står på mål for ved ministeriets årlige tilsyn. Det hører med til billedet, at studierne i dag også rummer betydelige og forpligtende studieaktiviteter uden for de egentlige undervisningstimer. Og så er det jo stadig således, at de studerende også selv har et ansvar for at have et aktivt og indholdsrigt studieliv.«

GENIALT! Alle griner af Mathias' sjove svar til Netto
GENIALT! Alle griner af Mathias' sjove svar til Netto

Sanne Cigale Benmouyal skriver, at I, Aarhus Universitet, ved, at mange af humanisterne er både dovne og deprimerede, men at de studerende for jer er penge. Hvad mener I om den antagelse?

«Forestillingen om, at vi tænker i taxameter er en myte. Da dimensioneringen af især de humanistiske uddannelser blev gennemført i 2014, havde vort fakultet gennem mange år haft et stabilt optag med stor tilbageholdenhed i optaget. Vort optag er ikke desto mindre som følge af dimensioneringen gradvis ved at blive reduceret med 30 procent.

Johnny Lauersen tilføjer dog, at han godt kan genkende den beskrivelse, der er af de humanistiske uddannelser, men at han langt fra betragter det som seriøse gengivelser.

Studerende i praktik skal igen kunne få lidt ved siden af SU
Studerende i praktik skal igen kunne få lidt ved siden af SU

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bilist på flugt maste 16-årig mellem...
bt.dk
Mand død efter redningsaktion i Nordsøen
bt.dk
Kronprins Frederik talte om sin fars...
bt.dk
Ost trækkes tilbage flere steder i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx