Af - 31/10-16 19:39

Forskers råd: Skru ned for ekstremsportenForskers råd: Skru ned for ekstremsporten

En Iron Man eller et maraton ser sejt ud på CV’et, men din krop er knap så begejstret. Den er nemlig slet ikke beregnet til de ekstreme belastninger, lyder det fra en ekspert.

storybild

Fra et lægefagligt perspektiv er det ikke hensigtsmæssigt at køre kroppen til kanten. (Billede: Antonio Diaz)

Ørkenløb, Iron Man og langdistanceløb. I dag findes der mange former for sportsgrene med ekstreme belastninger, og det har også fået antallet af overbelastningsskader til at stige.

Det fortæller Per Hölmich, som er professor i Sportsortopædi og Artroskopisk kirurgi på Hvidovre Hospitals Ortopædkirurgiske Afdeling.

- Vi ser rigtig mange, som har problemer med for eksempel lyske, knæ, akillessener eller ankler – oftest i form af overbelastningsskader, og det er jo helt naturligt, for kroppen er ikke beregnet til at blive presset på den måde, som man gør, når man dyrker ekstremsport, siger han og tilføjer:

Fra et lægefagligt perspektiv er det ikke hensigtsmæssigt at køre kroppen til kanten på den måde. Folk risikerer at få varige skader af det.

Motionsanalyse slår fast: De løber for lidt på landet
Motionsanalyse slår fast: De løber for lidt på landet

Det er dog meget forskelligt, hvad kroppen kan holde til, så det er svært for Per Hölmich at give noget entydigt svar på, hvornår ekstremsporten bliver for usund.

- Det er klart, at tre maratonløb på tre dage for eksempel er for meget. En Iron Man er også en ekstrem belastning for kroppen, som den slet ikke er beregnet til. At løbe en enkelt maraton er også en stor belastning, men der er rigtig mange mennesker der lever helt fint med at løbe tre-fire maratons om året, uden at de tager skade af det, siger Per Hölmich.

Motion er godt for lungerne – også i bilos
Motion er godt for lungerne – også i bilos

Han understreger, at hvis man skal løbe de lange løb, skal man som minimum tage sig god tid til at træne kroppen langsomt op, ellers ender det meget let i overbelastningsskader, som kan være meget svære at slippe af med igen.

LÆS OGSÅ: Personlig træner hjælper hjemløs: Melder ham ind i fitnesscenter

LÆS OGSÅ: 6 gode grunde: Derfor skal du sove på venstre side

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx