Af Simon Boas - 03/08-17 11:45

Romaer raser over Danmark: 'Hvis I fortsætter med at terrorisere os, så...'Romaer raser over Danmark: 'Hvis I fortsætter med at terrorisere os, så...'

Tilbage i maj opstod der flere episoder, hvor romaer og hjemløse danskere røg i totterne på hinanden. Se interviewet med romaerne længere nede i artiklen.

Sloeskamp blandt danske hjemloese og romaer paa Christianshavns torv

Efter at regeringen tidligere på året vedtog en ly lov, der gjorde det ulovligt at at have utryghedsskabende lejre, har særligt Københavns Politi været ude efter hjemløse romaer. Det får nu romaerne til true med at klage over Danmark.

Siden det fra 1. april blev forbudt at etablere eller opholde sig i lejre, som skaber utryghed i nærområdet, har det danske politi lavet adskillige aktioner mod særligt romalejre. Det har betydet, at blandt andet Københavns Politi ifølge TV 2 Lorry foreløbig har rykket ud 45 gange for at opløse utryghedsskabende lejre og har i den forbindelse desuden anholdt godt 200 personer.

25 af dem er senere blevet udvist, fordi de ifølge TV 2 Lorry flere gange er blevet pågrebet af politiet.

Og blandt romaerne kan man godt mærke, at den danske regering har sat hårdere ind over for dem. Det fortæller Armand Balutescu til TV 2 Lorry. Han kommer fra Rumænien, men bor lige nu uden tag over hovedet i Danmark og lever af den pant, han kan være heldig at finde rundt om i københavns gader.

Ifølge ham må romaerne ikke længere sove i hverken parker eller på bænke, og det har medført, at mange er rejst tilbage til Rumænien, selv om de netop er rejst derfra, fordi de ikke havde det godt.

Og den jagt, som politiet har sat ind på særligt romaerne, efter den nye lov blev vedtaget, er ved at blive for meget for de romaer, der i øjeblikket befinder sig i landet. Det fortæller hjemløse Gadi til TV 2 Lorry. Han har i sinde at klage over de nye regler i Danmark til Menneskerettighedsdomstolen.

»Fortsætter de med at terrorisere os, vil vi klage over situationen i Danmark til Menneskerettighedsdomstolen. Alle sigøjnere vil sende klager,« siger Gadi til TV 2 Lorry.

Se interviewet med flere utilfredse romaer herunder:

I starten af juni skønnede Københavns Kommune, at der ville komme flere romaer til byen, end hvad man hidtil havde set.

»Vi kan ikke sige noget præcis om, hvor mange romaer der befinder sig i København, da vi ikke registrerer folk på etnicitet. Men vi anslår, at der på en sommerdag alene i København vil være omkring 300, der sover på gaden, i parker og lignende,« sagde Peter Ellerman, afdelingsleder, Hjemløseenheden, Socialforvaltningen i Københavns Kommune.

Romaer, som BT dengang var i kontakt med, anslog, at der på daværende tidspunkt befandt sig op mod 5000 romaer rundt om i Danmark. Hovedparten opholdt sig i København, lød det.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Trumps valgkonsulenter afsløret med...
bt.dk
Køb med hjertet uden at miste...
bt.dk
Kendt DR-vært dater ny mand
bt.dk
Kommune har brugt flere millioner...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx