Af - 18/02-14 12:14

Her er Socialdemokraterne dobbelt så populære som Helle og co.Her er Socialdemokraterne dobbelt så populære som Helle og co.

De danske socialdemokrater er i en dyb vælgermæssig krise, men i Sverige ser det helt anderledes ud: Her tyder meget på, at de røde kan vælte den borgerlige regering ved valget senere i år.

storybild

Socialdemokraternes ungdomsformand mener, at Helle Thorning-Schmidt burde kigge mod partikammeraterne i Sverige, der i meningsmålinger står til at overtage regeringskontorerne efter valget i september (Billede: Polfoto/arkiv)

Svenskerne skal sætte deres kryds til september, og meningsmålingerne tyder på, at den borgerlige statsminister Fredrik Reinfeldt skal forberede sig på at vinke farvel til regeringsmagten.

Først og fremmest fordi Socialdemorakraterne rider på en bølgetop – helt modsat Helle Thorning-Schmidts regeringsparti herhjemme.

I en ny meningsmåling foretaget af Sifo for Svenska Dagbladet står de svenske socialdemokrater således til overvældende 34,9 procent af stemmerne, mens Thorning og kompagni herhjemme blot fik opbakning fra 17 procent af vælgerne i den seneste meningsmåling, YouGov har lavet for metroxpress.

Ballade på Borgen sender Thorning og co. i frit fald
Ballade på Borgen sender Thorning og co. i frit fald

Og de danske socialdemokrater har faktisk ganske meget lære af de svenske partikammerater. I hvert fald hvis man spørger formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Camilla Schwalbe.

- Den afgørende forskel er, at de har været langt mere ambitiøse. De har formået at gøre det til et meget mere ideologisk valg, forklarer hun til mx.dk.

S indhenter V: Nyder godt af SF's nedsmeltning
S indhenter V: Nyder godt af SF's nedsmeltning

Den socialdemokratiske ungdomsformand har stor ros til den svenske partiformand Stefan Löfven, der har en fortid som fagforeningsleder.

- Han har i den grad vist sig at være en progressiv socialdemokrat, der taler om fuld beskæftigelse og går i kødet på Reinfeldts evige skattelettelser, påpeger Camilla Schwalbe.

- Han er også gået op imod privatiseringsbølgen og har lanceret en kæmpe plan mod social dumping, tilføjer hun.

Helles redning? Lokalpolitiker vil lære dig at stå på skøjter – gratis
Helles redning? Lokalpolitiker vil lære dig at stå på skøjter – gratis

Om Löfven med sit ambitiøse valgprogram risikerer at løbe ind i løftebrudsanklager, som det er sket herhjemme, vil Camilla Schwalbe ikke spå om, men hun betragter ham som 'en ambitiøs og ideologisk stærk statsministerkandidat':

- Det med at turde at gå forrest med ideologien i hånden kunne man helt klart lære noget af herhjemme. Vi har det meget med at kommunikere med bureaukratiske formuleringer, EU-henstillinger og pis og papir, mener hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DR har delt X Factor-seernes data med...
bt.dk
Demonstranter ved Forligsen: 'Nok er...
bt.dk
Dansk stjernerytter efter sit...
bt.dk
Mand afgået ved døden efter voldsomt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx