Af - 14/03-17 20:45

AD! Halvdelen af danskerne gyser over denne vane - som hver fjerde harAD! Halvdelen af danskerne gyser over denne vane - som hver fjerde har

24 procent af danskerne knækker deres fingre, selv om flertallet synes, det er ulækkert.

Bildstrecke im Grossformat »

I galleriet over for kan du se, hvilke vaner, danskerne synes, er de mest irriterende.

Hver fjerde dansker knækker deres fingre, selv om 48 procent af dankerne synes, det er ulækkert eller ubehageligt at høre på.

Det viser en ny undersøgelse, YouGov har foretaget for BT og metroxpress.

På trods af flere skrøner om slidgigt, slår overlæge ved håndkirurgisk sektor på Odenses Universitetshospital, Søren Larsen, dog fast, at det ikke er farligt.

»At knække fingre er ikke øget risiko for slidgigt eller skader. Grundlæggende gør det heller ikke ondt. De fleste får følelse af letteste, men jeg kan ikke anbefale det,« siger Søren Larsen, der heller ikke mener, det er en god vane for dig.

Hver tredje dansker bliver irriteret over denne vane når de shopper
Hver tredje dansker bliver irriteret over denne vane når de shopper

Han forklarer, at når du knækker dine fingre, så 'sprænger’ du små luftbobler, der skabes fra en tynd væske i leddene, hvilket skaber vakuum.

Selv om det ikke er farligt, siger næsten halvdelen af danskerne, at det er ubehageligt eller ulækkert at høre på andre, der knækker fingre.

Dårlig vane

Pykolog ved Center for Kognitiv Adfærdsterapi, Martin Bergen, kalder det at knække fingre for en dårlig vane - i samme skuffe som at bide negle og en noget mildere grad af at være selvskadende.

»Det er en form for selvstimulerende adfærd, der kan bruges til at afstresse dig. Typisk opstår vanen hos nogen, der er bange eller lidt usikre på sig selv og også fordi det kan være rart,« siger Martin Bergen.

Afbryd aldrig denne irriterende vane - den er god for blodomløbet
Afbryd aldrig denne irriterende vane - den er god for blodomløbet

Men selv om det ikke er usundt, kan man ifølge Martin Bergen godt afvænne sig vanen ved brug af samme teknikker til at holde op med mere alvorlige diagnoser.

»Man kan begynde med at blive bevidst på vanen og standse den ubevidste handling. Så skal man huske på de negative ting ved at knække fingre. Sådan kan man lade være, selv om det er ubehageligt,« siger han.

Er det dårligt for sæden at have telefonen i lommen?
Er det dårligt for sæden at have telefonen i lommen?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Chefen hylder Magnussen: 'Han var...
bt.dk
Mand sigtet: Halalslagtede geder i...
bt.dk
UHH: Vender endnu en stor stjerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx