03/08-17 15:02; Opdateret: 03/08-17 15:59

Stenkaster får forhøjet straf for angreb på politietStenkaster får forhøjet straf for angreb på politiet

Den såkaldte Respektpakke har torsdag givet en dom på fængsel i ni måneder til en 23-årig mand.

storybild

København. To kast med sten mod politiet har torsdag i Københavns Byret ført til en dom på ni måneders ubetinget fængsel.

Dermed har retten for første gang brugt en ny regel i straffeloven, der skærper straffen for angreb mod politifolk i forbindelse med uroligheder.

En 23-årig mand deltog i angrebene på politiet 1. marts i København, da en demonstration til markering af tiåret for rydningen af Ungdomshuset udviklede sig til ballade, hærværk og vold.

To gange kastede han med sten, og byretten fastslår, at han dermed forsøgte at ramme politifolk. Selv hævdede han, at stenene var rettet mod politiets biler.

Ifølge den såkaldte Respektpakke, som daværende justitsminister Søren Pind (V) fik gennemført sidste år, skal straffen øges med en tredjedel, når offentligt ansatte angribes i forbindelse med uro og ballade.

I alt kom 45 politifolk til skade 1. marts, og der blev begået hærværk mod seks bankfilialer og fire forretninger, fortalte senioranklager Martin Top-Madsen i et retsmøde onsdag.

Mange maskerede demonstranter gik bag et banner med teksten "10 år. INTET GLEMT INTET TILGIVET".

Foreløbigt er syv personer blevet tiltalt for angreb på politiet. Nogle af dem er også anklaget for at have knust ruder. Men der "forventes mange flere sager", fremgår det af en pressemeddelelse fra Københavns Politi torsdag.

Den 23-årige overvejer ifølge politiet at anke dommen til Østre Landsret, og det samme gør anklagemyndigheden.

En anden af de tiltalte, der ligesom den 23-årige havde tildækket sit ansigt, sagde onsdag i retten, at han for en del år siden var til koncerter i Ungdomshuset på Jagtvej.

- Jeg tænkte, det kunne blive en festlig dag, sagde han om demonstrationen. Selv kastede han et par sten i hønseæg-størrelse mod et kamera på en politibil.

- Det var virkelig, virkelig dumt, bemærkede han.

På et tidspunkt fik han stukket en brosten i hånden, men han lagde den fra sig igen, forklarede han.

Begge mænd har i øvrigt været varetægtsfængslet i cirka 50 dage.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Ny forskning: Sådan lærer du dit barn...
bt.dk
Modeller gjorde noget totalt uventet...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx