Af Natasja Gosch - 04/11-15 07:23

20.000 gymnasieelever arbejder for unge i Somaliland20.000 gymnasieelever arbejder for unge i Somaliland

Samlet regner Operation Dagsværk med at indsamle op mod fem millioner kroner i dag.

storybild

(Billede: Polfoto)

Mange gymnasieelever skifter i dag skolebøgerne ud med arbejdshandsker, koste og musikinstrumenter, når op mod de skænker en dags arbejde til fordel for Operation Dagsværk, som i år kan fejre 30 års jubilæum.

Den 4. november er det således 30 år siden, at de første danske gymnasieelever væbnede sig med koste og arbejdshandsker til fordel for unges uddannelse et andet sted i verden.

I år samler 132 gymnasier og Operation Dagsværk ind til fordel for SOS Børnebyerne, som vil bruge de indsamlede midler til at stifte en elevbevægelse og forbedre gymnasierne i Somaliland.

- Operation Dagsværk og gymnasieelever landet over har de sidste tre årtier samlet mere 162 millioner kroner ind til unges uddannelse i udviklingslande. I år går pengene til SOS Børnebyernes projekt i Somaliland, som skal stifte en studenterbevægelse og få flere piger i skole. Der er noget helt fantastisk over, at danske gymnasieelever giver en dag af deres uddannelse, så andre kan få en, siger Molly Maria Koch, bestyrelsesmedlem i Operation Dagsværk.

Hver gymnasieelev tjener minimum 300 kroner på dagen ved at finde arbejde hos virksomheder, offentlige institutioner eller privatpersoner.

I år betyder det blandt andet, at Rundetårn har hyret en håndfuld elever til at fjerne tyggegummi, ligesom af tusindvis af danskere får gjort haven vinterklar af gymnasieelever.

Operation Dagsværk regner med at indsamle mellem fire og fem millioner, som skal gå til uddannelse i Somaliland i det nordlige Somalia. I kan læse mere om projektet her .

- Med pengene fra Operation Dagsværk håber vi at forbedre vilkårene for 15.000 gymnasieelever i Somaliland. Som det er nu, står den somaliske ungdom over for en skyhøj ungdomsarbejdsløshed og dårlige uddannelsesmuligheder. Derfor vælger mange unge at migrere til Somalilands nabolande eller tage den farefulde rejse mod Europa.

- Med de indsamlede midler vil vi skabe en elevbevægelse, få flere piger i skole og give unge somaliere nogle redskaber, så de selv kan forme deres egen fremtid i Somaliland, siger Line Grove Hermansen, kommunikationschef for SOS Børnebyerne.

LÆS OGSÅ: Danske unge drikker for at glemme deres problemer

LÆS OGSÅ: Gymnasie dropper karakterer for at bekæmpe stress

LÆS OGSÅ: "Fuck det vi strejker" Elever blokerer klasseværelserne med borde og reoler

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Engelske medier hylder vilde Eriksen:...
bt.dk
Slut med NemID-kortet: Nu kommer der...
bt.dk
Sofie Linde: Sådan er Joakim som far
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx