Af - 27/06-16 23:13

Vil kræve 21 millioner af formand  for Eurovision-tabVil kræve 21 millioner af formand for Eurovision-tab

Skandalerne efter Eurovision runger stadig her godt to år efter.

storybild

ARKIVFOTO 2014 af Conchita Wurst under Eurovision Song Contest i København (Billede: Scanpix/Keld Navntoft)

Erhvervsstyrelsen vil nu kræve mindst 21 millioner kroner af tidligere bestyrelsesformand i Wonderful Copenhagen Michael Metz Mørch.

Det viser et udkast til en endelig afgørelse, som formanden skal svare på senest den 1. september.

Tidligere direktør Lars Bernhard Jørgensen og de øvrige bestyrelsesmedlemmer slipper dog for erstatningskrav for det ulovlige lån fra DR på 46 millioner kroner, fordi bestyrelsesformanden ikke informerede tilstrækkeligt om, at Wonderful Copenhagen ikke var forpligtigede til at dække milliontabet i Projektselskabet, der stod for Eurovision.

Eurovision: Regionens støtte kan være ulovlig
Eurovision: Regionens støtte kan være ulovlig

‘Det er styrelsens vurdering, at fonden har lidt et tab, som på nuværende tidspunkt med sikkerhed kan opgøres til i hvert fald kr. 21 mio.,’ skriver Erhvervsstyrelsen.

Erhvervsstyrelsen indledte sagen, efter metroxpress i oktober 2014 skrev, at Wonderful Copenhagen havde optaget millionlån hos DR uden at indhente tilladelse fra styrelsen. De 21 millioner kroner når styrelsen frem til, fordi det er det, det koster skatteyderne i Region Hovedstaden frem til 2017.

Styrelsen finder derimod, at den daværende bestyrelsesformand, Michael Metz Mørch, har et erstatningsansvar for beslutningen om underskudsdækning. Bestyrelsesformanden tilsidesatte en pligt til at indhente bestyrelsens godkendelse af støtteerklæringerne, og selv om disse ikke indebar en retlig forpligtelse for fonden til at dække underskuddet, var de efter bestyrelsesformandens egen opfattelse politisk bindende for fonden.

Kilde: Erhvervsstyrelsens udkast til endelig afgørelse.

Styrelse bruger sit tungeste våben mod Wonderful Copenhagen
Styrelse bruger sit tungeste våben mod Wonderful Copenhagen

- Det tyder på, at bestyrelsesformanden har handlet culpøst, altså har været skyldig i at overtræde loven. Der står flere steder i afgørelsen, at han har handlet groft uagtsomt – og her er spørgsmålet, om forsikringsselskabet uden videre vil betale de 21 millioner, siger professor i fondsret på CBS Søren Friis Hansen, der har læst afgørelsen. Han tvivler på, at Wonderful Copenhagens bestyrelsesforsikring på 25 millioner kroner dækker for den tidligere formand.

Bestyrelsesmedlem om MGP-regning: Hensigterne var reelle
Bestyrelsesmedlem om MGP-regning: Hensigterne var reelle

Michael Metz Mørch, generalsekretær i Det Danske Kulturinstitut, har ‘ingen kommentarer.’

LÆS OGSÅ: Wonderful Copenhagen får ansvaret for Eurovision-rod

LÆS OGSÅ: Kræver 46 millioner af direktør og bestyrelse efter Eurovision-fadæse

LÆS OGSÅ: Kammeradvokaten skal vurdere straf mod Eurovision-ledelse

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx