Af Ritzau - 10/11-16 22:20

Thulesen: Vi kan ikke lave delaftaler om finanslovenThulesen: Vi kan ikke lave delaftaler om finansloven

De blå partier har ikke lyst til at indgå delaftaler, før hele finansloven er på plads, vurderer DF-formanden.

storybild

Når partierne på Christiansborg hvert efterår forhandler næste års finanslov, plejer de at indgå delaftaler, som de præsenterer løbende. Men sådan vil det ikke være i år, for det er stemningen ikke til, fortæller DF-formand Kristian Thulesen Dahl. (Billede: Scanpix/Asger Ladefoged)

Når partierne på Christiansborg hvert efterår forhandler næste års finanslov, plejer de at indgå delaftaler, som de præsenterer løbende.

Men sådan vil det ikke være i år, for det er stemningen ikke til, fortæller DF-formand Kristian Thulesen Dahl efter endnu et forhandlingsmøde i Finansministeriet torsdag aften:

- Jeg tror ikke, vi kan lave delaftaler, som vi har gjort tidligere, hvor vi er kommet ud med delresultater, inden vi har hele aftalen.

- Situationen i år er nok af en karakter, hvor de fire partier vil være rimeligt sikre på, at vi har en aftale og en enighed med hinanden om det hele, inden vi kan gå ud og sige, at nu er vi enige om et delelement.

Adspurgt hvorfor situationen er sådan i år, lyder partiformandens analyse:

- Opspillet har været anderledes end sidste år. Sidste år var det efter et regeringsvalg, hvor vi havde vurderingen af, at vi havde en fælles interesse i at vise, at vi var enige om tingene.

- Opspillet til denne finanslov har været præget af stor grad af uenighed – specielt omkring det med topskatten.

Regeringen havde først lagt op til at forhandle finanslov og 2025-plan sammen, men måtte i 11. time splitte forhandlingerne op.

Det betyder, at Liberal Alliances ultimative krav om fem procentpoints topskattelettelser for en stund er glemt - indtil finansloven er landet.

- Lige præcis det kan godt betyde, at der er en lidt større idé om, at vi skal være enige om det hele, inden vi tør gå ud og sige, at vi er enige, siger Kristian Thulesen Dahl.

Spørgsmål: Har I fået mindre tillid til hinanden?

- Jamen, vi er jo i en situation, hvor opspillet til forhandlingerne er anderledes, end vi havde forventet. Det har været meget anspændt i forhold til topskattediskussionen.

- Nu er den gordiske knude lagt til side. Den kommer ikke på bordet i denne omgang. Men der er jo nogen, der mener, at den skal komme frem igen, lige efter vi måtte være enige om finansloven, hvis vi bliver det.

Spørgsmål: Men I stoler altså ikke nok på hinanden til at lave delaftaler i forventning om, at I nok skal finde hinanden?

- Jeg vil ikke bruge det ordvalg. Jeg vil bare sige, at opspillet har været anderledes.

- Derfor er det også naturligt nok, at man ikke har den samme fornemmelse af, at man kan gå ud og erklære delmængder for aftalt, før man har fornemmelsen af, at man også bliver enig om det hele.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Tusindvis af pendlere tages som...
bt.dk
Løkke i ny dobbeltrolle: Erhvervsfond...
bt.dk
Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx