09/11-17 14:08

Undgå bøvl når du køber julegaver på nettetUndgå bøvl når du køber julegaver på nettet

Åbn pakkerne, før du giver dem videre, og tjek, om butikken tilbyder en længere byttetid end sædvanligt, hvis du vil undgå problemer med julegavekøb på nettet.

storybild

København. Hvis du føler dig udmattet bare ved tanken om at købe julegaver i et overfyldt storcenter den 23. december, så overvejer du måske allerede nu at klikke dine julegaver hjem på nettet.

Men før du gør det, er det vigtigt at kende spillereglerne for online julegavehandel, så du undgår at give en gave, der ikke kan byttes eller stå uden en gave, fordi den ikke er blevet leveret i tide.

Først og fremmest er det vigtigt at tjekke netbutikkens byttepolitik, før du trykker "køb", siger Jan Trzaskowski, professor ved CBS og ekspert i forbrugerret.

Køber du en julegave på nettet, har du nemlig som udgangspunkt kun en fortrydelsesfrist på 14 dage, fra du har modtaget varen, medmindre der er aftalt en længere frist.

- Det vil sige, at du ikke har krav på at få gaven byttet eller få pengene retur, når der er gået 14 dage, efter du har købt gaven, medmindre butikken tilbyder, at du kan bytte gaven i længere tid end normalt, siger Jan Trzaskowski.

Køber du dine gaver i november eller starten af december, er det altså vigtigt at tjekke, om butikken har en udvidet byttepolitik, hvis du vil sikre, at modtageren af gaven kan bytte den efter jul.

Tilbyder netbutikken ikke en udvidet byttetid, kan du dog altid prøve at lave en aftale om det, siger Jan Trzaskowski.

- Der er ikke noget til hinder for at sende en mail til butikken og spørge, om man kan få en udstrakt fortrydelsesret, fordi varen er til en julegave, siger han.

Før du køber dine julegaver på nettet, er det også vigtigt at tjekke butikkens leveringstider. Hvis butikken ikke har angivet en leveringstid, har de efter loven 30 dage til at levere varen.

Men skriver butikken, at den leverer varen inden for eksempelvis tre til fem dage, så er den forpligtet til at overholde den leveringstid.

- Men du kan eventuelt skrive i kommentarfeltet, at det er en julegave, så butikken er opmærksom på, at det haster, siger Vian Khazer, jurist hos e-mærket.

Hvis du ikke har modtaget din vare inden for den leveringstid, der er blevet lovet, skal du hurtigst muligt gøre butikken opmærksom på det.

- Så bør butikken nemlig oplyse, hvornår du kan forvente at få varen. Og kommer det til, at handlen skal ophæves, så skal man som køber desuden kunne dokumentere, at man har rykket for varen, siger Vian Khazer.

Nogle webbutikker tilbyder at pakke gaven ind for dig, og selv om det umiddelbart lyder nemt og bekvemt, så er det ikke nødvendigvis en god idé at takke ja til gaveindpakning, mener Vian Khazer.

Det er nemlig en god idé at åbne pakken, inden du giver den videre.

Både for at se om pakken indeholder den rigtige vare, men også få at stå stærkere i en eventuel reklamationssag, hvis gaven har fejl og mangler.

- Hvis gaven er kommet til skade under fragten, så kan det være svært at sandsynliggøre, at det er en fragtskade og ikke dig selv, der har ødelagt varen, hvis der går lang tid, før du informerer butikken om skaden, siger Vian Khazer.

Hvis gaven har en bule eller på anden vis er skadet, når du pakker den ud af emballagen, skal du hurtigst muligt gøre butikken opmærksom på det og eventuelt sende billeder af skaden.

E-mærket anbefaler også, at du beholder emballagen for at stå stærkere i en eventuel reklamationssag.

Mærker, stød og ødelagte hjørner på en kasse kan nemlig indikere, hvordan pakken er blevet behandlet under transporten.

Fakta: Bytteregler

- Køber du en julegave på nettet, er fortrydelsesfristen 14 dage fra du har modtaget varen, medmindre der er aftalt en længere frist.

- Du skal inden for fristen meddele sælgeren klart og tydeligt, at du vil bruge din fortrydelsesret.

- Herefter har du yderligere 14 dage til at returnere varen i.

- Du skal selv betale returportoen, medmindre netbutikken giver gratis returforsendelse.

- Du har selv ansvaret for gaven, mens du har den og under forsendelsen tilbage til netbutikken.

- Du må kun prøve gaven, som du kan gøre det i en butik, hvis du vil have alle pengene retur.

- Er gaven brugt ud over det, skal du selv betale, hvis gaven er forringet i værdi

Kilde: forbrug.dk.

/ritzau fokus/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

45-årig mand død i brand - var alene...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Superliga-direktør inden gyserkampe:...
bt.dk
Tori lever som voksen-baby: Har endda...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx