Af Ritzau - 07/10-16 13:22

Hjerteforening: Formodet samtykke skaffer flere donorhjerterHjerteforening: Formodet samtykke skaffer flere donorhjerter

Patientforeninger har forskellige holdninger til, om en donor aktivt skal beslutte at give et organ videre.

storybild

Nyreforeningens formand, Jan Rishave, mener ikke, at vejen til at skaffe flere organdonorer er formodet samtykke. (Billede: Free/Colourbox)

Det har i mange år været Hjerteforeningens ønske, at danskerne automatisk bliver tilmeldt donorregistret.

Derfor glæder det foreningens direktør Kim Høgh, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil bede Det Etiske Råd om at tage stilling til formodet samtykke.

Formodet samtykke betyder, at man per automatik er tilmeldt registret og aktivt skal framelde sig.

- Vi ved, at rigtig mange borgere er positive over for organdonation og godt kunne tænkte sig at donere, men ikke får det gjort, siger han.

- Derfor kan vi ligeså godt få etableret en formodet samtykke. Det er den rigtige måde, fordi så får vi de organer, vi har brug for, for at redde liv, siger Kim Høgh.

Hos Nyreforeningen er man glad for, at debatten om organdonation igen er blusset op. Det betyder nemlig, at flere bliver opmærksomme på manglen på organer.

Alligevel mener Nyreforeningen ikke, at formodet samtykke er vejen frem, siger formand Jan Rishave.

- I Danmark har vi tradition for, at man ikke skal presses til et eller andet, men at vi skal have lov til selv at tage stilling, siger han.

- Som nyrepatient er det klart, at du gerne vil have en ny nyre, fordi det giver livskvalitet. Men det er vigtigt, at donoren selv har besluttet, at nyren skal gives videre.

Han foreslår, at unge, når de fylder 18 år, skal tvinges til at tage stilling til donation.

Formanden for Patientforeningen, som tidligere hed Privathospitalernes Venner, Niels Jørgen Langkilde, foreslår, at danskerne skal tage stilling, hver gang man bestiller et nyt sygesikringskort.

- Og hvis folk ikke vil tage stilling, må man acceptere det og lade være med at bruge deres organer. Alt andet en moderne form for kannibalisme, som vi ikke kan støtte, siger Niels Jørgen Langkilde, som er tidligere medlem af Det Etiske Råd.

- Patienter skal ikke være bange for, at der kommer nogle og hugger deres organer. Det vil være en skrækkelig måde at møde vores hospitalssystem på, siger han.

Paraplyorganisationen Patientforening Danmark, som repræsenterer de fleste af landets patientforeninger, ønsker ikke at udtale sig om etiske eller sygdomsspecifikke spørgsmål.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx