Af - 17/12-15 19:16

Qvortrup om finansloven: - Regeringen står 'forpjusket' tilbageQvortrup om finansloven: - Regeringen står 'forpjusket' tilbage

Finansloven for 2016 er på plads. Men det er en ”forpjusket” regering, der står tilbage ovenpå den seneste tids urolige forhandlinger, mener politisk kommentator Henrik Qvortrup.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmusen (V) og resten af regeringen går et svært politisk forår i møde efter de turbulente finanslovsforhandlinger, mener Metroxpress' politiske kommentator, Henrik Qvortrup. (Billede: Polfoto/Davali Philip )

Den endelige finanslov for 2016 blev vedtaget torsdag formiddag, og der er tale om en slankere udgave af den aftale, som Venstre-regeringen ellers havde indgået med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative den 19. november.

Flere forhandlinger er blevet udskudt til foråret - herunder forhandlingerne om de omdiskuterede besparelser på boligydelsen til ældre, der blev pillet ud af aftalen efter stort politisk pres.

- Først og fremmest er det en finanslov, der er karakteriseret ved, at det lykkedes regeringen at få samlet sit parlamentariske grundlag. Det har været en øvelse for viderekomne med diskussionerne omkring boligydelsen. Nu lykkedes det, men regeringen står en smule forpjusket tilbage, og det er ikke særligt kønt, siger politisk kommentator hos metroxpress, Henrik Qvortrup.

Blå blok dropper omstridt sænkning af boligydelse
Blå blok dropper omstridt sænkning af boligydelse

Han mener, forløbet viser, at det er blevet "hverdag" for finansminister Claus Hjort Frederiksen og Dansk Folkeparti, og at det efter forhandlingerne står klart, at det er blevet sværere for regeringen og DF at nå til enighed, end det var i 00'erne, da Anders Fogh Rasmussen var statsminister.

Han mener derfor også, at partierne ”går et svært politisk forår i møde” - blandt andet, når regeringen og DF skal forsøge at blive enige i forbindelse med skatteforhandlingerne.

Finansloven er vedtaget efter turbulent slutspurt
Finansloven er vedtaget efter turbulent slutspurt

Boligejerne, bilejerne og de ældre blev efter 19. november udråbt som dem, der ville få mest ud af finanslovsaftalen. Det eneste, der for alvor har ændret sig i forhold til substansen er da også, at man har fjernet besparelserne på boligydelsen, mener kommentatoren.

- Grundskylden er stadig fastfrosset, og der kommer stadig ændringer i registreringsafgiften. Dem, der kunne fejre den 19. november, kan også gøre det nu. Til gengæld kan nogle af dem, der fandt ud af efterfølgende, at de ville blive ramt, ånde lettet op, siger han.

S-ordfører om boligydelse: Pensionister må leve i uvished
S-ordfører om boligydelse: Pensionister må leve i uvished

Finanslov: Så meget billigere bliver din nye bil
Finanslov: Så meget billigere bliver din nye bil

Finansloven er på plads: Disse grupper får mest ud af det
Finansloven er på plads: Disse grupper får mest ud af det

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx