Af - 24/12-16 09:45

Imponerende udvikling: Så mange danskere er nu over 100 årImponerende udvikling: Så mange danskere er nu over 100 år

Antaller af danskere over 100 år stiger og stiger.

storybild

Antallet af danskere over 100 år er ti-doblet over de sidste 25 år. (Billede: Scanpix/Torkil Adsersen)

Den tid, hvor det at blive 100 år var lidt af en sensation - og med garanti gav en overskrift i lokalavisen -- er så småt ved at være forbi. De sidste årtier er danskerne nemlig blevet ældre og ældre.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af danskere over 100 år er ti-doblet over de sidste 25 år. I 1981 kunne 111 danskere således bryste sig med at være over 100 år. I dag er 1111 danskere fyldt 100 år.

Det skriver Ekstra Bladet lørdag.

Efter efterlønsreform: Langt flere ældre i job
Efter efterlønsreform: Langt flere ældre i job

Og det er der ifølge professor i epidemiologi og leder af Dansk Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet, Kaare Christensen, en naturlig forklaring på.

-Dem, der bliver 100 år i dag, har hele livet haft det bedre end dem, der blev det for bare tyve år siden. I dag har deres mødre haft det bedre, da de var gravide, de har haft en bedre barndom, skolegang, arbejdsmiljø og fået bedre pleje som gamle.

- Og specielt på sundhedsområdet er der sket meget. Vi skal ikke så forfærdelig mange år tilbage, hvor der var nedskrevne regler med aldersgrænser. Eksempelvis kunne man ikke komme i en CT-scanner, hvis man var fyldt 70 år. I dag opererer man nye hjerteklapper i folk, der er over 90 år gamle. Så de ældre ankommer i dag til en høj alder i bedre stand, og vi gør samtidig også mere ved dem end tidligere, siger han.

Hjemmeplejen skal indberette misrøgtede dyr
Hjemmeplejen skal indberette misrøgtede dyr

Ifølge Kaare Christensen er de væsentligste faktorer for at kunne sætte 100 lys i lagkagen gode gener, miljø, adfærd, tilfældigheder og ikke mindst køn. Den gennemsnitlige middellevetid herhjemme er således i dag 78,6 år for mænd og 82,5 år for kvinder, og kigger man på de 1111 herhjemme, der er over 100 år, skinner det også tydeligt igennem.

Hele 951 af dem er kvinder.

- Det er lidt mærkeligt. For biologisk har mænd langt de bedste kort på hånden. Alligevel lever kvinder længere end mænd i alle lande. Så populært sagt kan man sige, at mændene er et lidt billigt prangende byggeri, der ser ud af meget, mens kvinder er mere langtidsholdbare og et godt håndværk.

Ældre Sagen: Særlige værdier giver god mad på plejehjem
Ældre Sagen: Særlige værdier giver god mad på plejehjem

- Noget kan måske forklares med adfærd, og at mænd tager flere risici, men der er ingen entydig forklaring på det, og der findes da også et helt forskningsfelt, der udelukkende forsker i netop det paradoks, siger han.

Den ældste nulevende dansker er Ellen Adelaide Brandenborg fra Aarhus, der om to uger kan fejre 111 års fødselsdag.

LÆS OGSÅ: Ny rapport: Private og offentlige plejehjem ligner hinanden

LÆS OGSÅ: Ældre dame lagde håndgranater på disken på politistation

LÆS OGSÅ: Ældresagen: Man skal kunne sige nej til genoplivning

LÆS OGSÅ: Plejepersonale vil have lov ændret og bryde tabu om døden

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Muslimsk læge: Støjberg, du glemmer...
bt.dk
Chok i FC København: Stjernespiller...
bt.dk
Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Har du set sådan én før? Mystisk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx