Af - 27/01-15 16:16; Opdateret: 27/01-15 17:24

Nye regler for populært slik truer børns sundhedNye regler for populært slik truer børns sundhed

Salmiak-slik har i årevis været mærket ‘voksenlakrids - ikke børnelakrids. Men nu forsvinder mærkningen.

storybild

Børnelæge Vibeke Manniche mener, man bør fortsætte med at skrive advarslerne - og helst på forsiden af lakridspakkerne. (Billede: Polfoto)

I knap 20 år har slikglade børn kunne læse bag på salmiak-lakridsposer, at slikket er forbeholdt voksne og ikke børn.

Men nu bliver mærkningen udfaset, skriver DR Nyheder. Ikke fordi børn bør spise salmiak-lakrids, men fordi et politisk flertal herhjemme har besluttet, at slikproducenter skal slippe for den egenkontrol og bureaukrati, som det kræver at trykke forskellige typer slik-emaballage. Tidligere var det ellers lovpligtigt at mærke lakrids-poserne ‘voksenslik’, når salmiakindholdet oversteg fem procent.

Du kan blive fyret for at stjæle to vingummier
Du kan blive fyret for at stjæle to vingummier

Sparer million
Ifølge DR Nyheder vil slikbranchen kunne spare en million kroner i forbindelse med lovændringen, der er en del af den seneste politiske vækstpakke.

- Vi mener fortsat, at det er klogt at advare imod store mængder af lakrids. Men advarslerne kan komme fra andre sider fremover - fra kampagner, fagfolk, journalister osv. Det er en bedre måde at nå ud til folk på, siger Orla Hav, der er fødevareordfører for Socialdemokraterne, til DR Nyheder.

Politiet sigter slikimportør for omfattende svindel
Politiet sigter slikimportør for omfattende svindel

Forbrugerråd kritisk
Forbrugerrådet Tænk er dog ikke enig, da børn ikke bør spise slikket:

- Jeg kan ikke se, at det kan være så stort et problem for virksomhederne at skrive den information på poserne. Det er en god og relevant forbrugeroplysning, der nu forsvinder, og det er ærgerligt, siger Camilla Udsen, der føde fra Forbrugerrådet Tænk.

Sukkerchok! 73 tons slik konfiskeret
Sukkerchok! 73 tons slik konfiskeret

Børnelæge advarer
Også børnelæge Vibeke Manniche mener, at det er det problematisk at droppe mærkningsordningen. Hun så hellere, at advarslen på salmiak-lakridsposerne var mere endnu mere tydelige.

- Jeg synes, at man burde fortsætte med at skrive advarslerne og helst på forsiden af pakkerne, så alle ser det - for det er vigtigt, at børn ikke spiser det her lakrids, siger hun.

Fødevarestyrelsen skriver på sin hjemmeside, at store mængder salmiak kan virke afkalkende på knoglerne, og børns indtag bør derfor begrænses.

LÆS OGSÅ: 7-Eleven får halal-slik på hylderne

LÆS OGSÅ: Politiet advarer mod hash i Halloween-slik

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx