Af - 20/01-16 10:46; Opdateret: 20/01-16 11:44

Så mange kan ikke se cyklisterne i mørketSå mange kan ikke se cyklisterne i mørket

Cyklisterne er ikke synlige nok i trafikken, når det er mørkt. Det viser en ny undersøgelse.

Bildstrecke im Grossformat »

Ifølge undersøgelsen, er det i Region Syddanmark sværrest at se cykellisterne i mørket. Klik her for at se, hvordan svarerne fordeler sig blandt deltagerne.

Se dig ekstra godt for, når du befinder dig i trafikken efter klokken 17 og før klokken 06. Det er nemlig ikke sikkert, at du kan få øje på alle trafikanterne eller selv er synlig nok i trafikken.

Fire ud af fem danskere svarer nemlig i en ny undersøgelse, at det er svært at se cyklisterne i de mørke måneder. Det viser en ny undersøgelse lavet af TNS Gallup for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

Glatte fortove giver brækkede håndled og erstatninger
Glatte fortove giver brækkede håndled og erstatninger

Det skyldes dog ikke, at cyklisterne cykler uden lys. I undersøgelsen svarer 98 procent af cyklisterne, at de har lygter på deres cykler.

Dog svarer kun en ud af fem, at de sætter ekstra reflekser på.

Selvom vi har lovpligtige lygter og reflekser på cyklen, er der en risiko for, at vi ikke bliver set. Eksempelvis hvis lygterne sidder i en vinkel, hvor bilisten ikke kan se det. Som cyklist er det derfor vigtigt, at man er sikker på, at man bliver set af de andre trafikanter. Men det er også nødvendigt, at specielt bilisterne er ekstra opmærksomme på, at cyklisterne kan være svære at se.
Det siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring i en pressemeddelelse.

Cyklistforbundet: Indfør fartbegrænsning på cykelstier
Cyklistforbundet: Indfør fartbegrænsning på cykelstier

Hvis man vil gøre en større indsats for at blive set i trafikken, kan man sætte ekstra reflekser på eller påføre sig farvet tøj. Muligheder, som mange ikke benytter. Kun en ud af fem sætter ekstra reflekser på deres tøj, og i vintertrafikken er der en klar overvægt af mørkt overtøj.

En undersøgelse fra sidste år viste, at cyklister med mørkt tøj var indblandet i dobbelt så mange personskadeuheld med motorkøretøjer end cyklister iført lyst tøj.

- Reflekserne giver et synligt genskær for andre trafikanter, hvorimod en sort vinterjakke falder i ét med omgivelserne. Men reflekserne virker først, når lyset fra billygterne rammer dem. Derfor skal de sidde synligt og gerne i forskellige vinkler og højder. Flere motionister har opdaget, hvor vigtigt det er, at andre trafikanter kan se dem. Det kan vi alle lære af, siger Kim Rud-Petersen i en pressemeddelelse.

Livslangt forbud: Derfor må denne mand må ikke længere køre på cykel
Livslangt forbud: Derfor må denne mand må ikke længere køre på cykel

LÆS OGSÅ: Er isen sikker at gå på? Det kan du nemt tjekke her

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx