Af - 24/01-14 07:00

Kendt psykiater betalt af pille-industrienKendt psykiater betalt af pille-industrien

Psykiater Henrik Day Poulsen er på lønningslisten hos ni medicinalselskaber. Det er dybt bekymrende og korrupt, siger psykiater-kollega.

storybild

Psykiater Henrik Day Poulsen er på lønningslisten hos ni medicimnalselskaber, blandt andre danske Lundbeck, som laver lykkepiller. Men tilknytningen til firmaerne påvirker på ingen måde hans holdning til lykkepiller, siger han selv. (Billede: polfoto/arkiv)

Den kendte psykiater Henrik Day Poulsen, som har blandet sig kraftigt i den ophedede debat om lykkepiller de seneste uger, er på lønningslisten hos ikke færre end ni medicinalselskaber. Det viser Sundhedsstyrelsens register over lægers samarbejdsaftaler med medicinalindustrien.

Sundhedsstyrelsen: -Aner ikke om lægerne har rettet ind
Sundhedsstyrelsen: -Aner ikke om lægerne har rettet ind

Læger kaster lykkepiller efter børn og unge
Læger kaster lykkepiller efter børn og unge


Han er blandt andet på lønningslisten som såkaldt advisory board-medlem og foredragsholder hos den danske lykkepilleproducent Lundbeck.

Days tætte tilknytning til pille-producenterne vækker hård kritik fra blandt andre Asker Stig Nielsen, speciallæge i psykiatri.

- Jeg finder det stærkt bekymrende, at danske psykiatere, herunder også andre personer i den danske psykiatri i så høj grad er underlagt lægemiddelfirmaernes salgsbehov og ikke patienternes og samfundets tarv, siger han.

Kendte læger i krig over lykkepiller
Kendte læger i krig over lykkepiller

Børn proppes med farlige ‘lykkepiller’
Børn proppes med farlige ‘lykkepiller’

Day afviser, at hans tætte tilknytning til medicinalfirmaerne har indflydelse på hans positive holdning til lykkepiller.

- Jeg synes ikke, der er noget habilitetsproblem. Alle kan jo gå ind og se, hvem jeg holder foredrag for og arbejder for. Det er faktisk med vilje, at jeg samarbejder med så mange medicinalfirmaer som muligt, fordi jeg netop ikke ønsker at blive relateret til et specielt firma, for så kunne der være et habilitetsproblem, siger Day.

Mindst 43 danskere rapporteret døde af lykkepiller
Mindst 43 danskere rapporteret døde af lykkepiller

Ekspert: Lægers løgne om lykkepiller dræbe
Ekspert: Lægers løgne om lykkepiller dræbe

Han vil ikke oplyse, hvor mange penge han får i honorar fra medicinalindustrien, men siger at de udgør en 'mindre del' af hans samlede omsætning. Day erkender, at medicinalfirmaerne har hyret ham af en eneste grund:

- Selvfølgelig gør de det for at øge deres salg, men jeg udskriver hverken færre eller flere lykkepiller af den grund.


LÆS OGSÅ: 2 ud af 3 unge får kun bivirkninger af lykkepiller

LÆS OGSÅ: Unges adgang til lykkepiller strammes

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DR-vært har fundet kærligheden: Se...
bt.dk
24-årige Casper i mål i Norge efter...
bt.dk
Superligaens bedste: Her er de 11...
bt.dk
Tv-seere sviner ung mor til efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx