Af - 07/01-16 21:53

Hovedpinepiller påvirker muligvis fostretHovedpinepiller påvirker muligvis fostret

Drengebørn født med misdannede kønsdele og pigefostre, der er infertile. Det kan muligvis være konsekvensen for børn, hvis mor har taget hovedpinepiller i graviditeten, viser et nyt studie.

Bildstrecke im Grossformat »

Kan studiets resultater påvirke den anbefalede dosis af hovedpinepiller? Klik her og få svaret.

Hovedpinepillerne Panodil, Pinex og Pamol er i dag ret udbredte former for medicin, og de kan købes som håndkøbsmedicin i flere butikker, som for eksempel 7-Eleven.

Men når hovedet dunker, bør du tænke dig om en ekstra gang, inden du dulmer smerterne med hovedpinepiller. I hvert fald, hvis du er gravid, skriver Videnskab.dk.

Stoffet paracetamol, der findes i pillerne påvirker nemlig måske pigefostrenes mulighed for at blive gravide, når de bliver voksne. Det viser et nyt, dansk musestudie, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Toxicological Sciences. De hunmus, hvis mor var udsat for paracetamol under graviditeten, manglede halvdelen af deres æg.

Lægerne sagde hovedpine: Mor opklarede skjult kræftmysterium på nettet
Lægerne sagde hovedpine: Mor opklarede skjult kræftmysterium på nettet

Når vi ser noget, der er så påfaldende i musen, er det meget muligt, at noget lignende gør sig gældende i mennesket. Specielt taget i betragtning at vi allerede ved, at stofferne rammer drengebørnene.
Det siger adjunkt David Møbjerg Kristensen til Videnskab.dk. Han er forsker ved Biologisk Institut på Københavns Universitet. Han er forfatter på studiet sammen med ph.d.-studerende Jacob Bak Holm.

Det er ikke første gang, gravide advares mod at sluge hovedpinepiller. Studier har før peget på, at stoffet paracetamo øger risikoen for, at drengebørn bliver født med misdannede kønsdele.

Har du hovedpine? Denne nattevane kan have skylden
Har du hovedpine? Denne nattevane kan have skylden

Og nu har det måske også konsekvenser for pigefostre. Forskerne frygter, at piger, født af kvinder, der har taget hovedpinepiller, mister evnen til at blive gravide tidligere end ellers.

- Umiddelbart mener jeg, at effekterne på hunkønnet virker mere foruroligende end effekterne hos drengebørnene. Vi kan se, at hunmusene bliver hurtigere infertile med alderen, højst sandsynligt på grund af de manglende æg. Hos drengene er problemet med paracetamol umiddelbart en effekt af reduceret testosteron, mens der hos hunkønnet både er en effekt på hormonerne og på selve dannelsen af æg, siger David Møbjerg Kristensen til Videnskab.dk.

Læge: Her er den ultimative tømmermænds-kur
Læge: Her er den ultimative tømmermænds-kur

LÆS OGSÅ: Medicin giver 80.000 danskere kronisk hovedpine

LÆS OGSÅ: Mangler du vigtige vitaminer? Her er tegnene

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx