Af Ritzau - 05/04-17 09:54; Opdateret: 05/04-17 10:34

Samuelsen om syrisk gasangreb: Vi har brug for klarhedSamuelsen om syrisk gasangreb: Vi har brug for klarhed

Det seneste gasangreb i Syrien er aldeles rædselsvækkende, fastslår udenrigsministeren på EU-konference.

storybild

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har forud for konferencen meddelt, at Danmark er klar til at bruge yderligere 250 millioner kroner til hjælp i Syrien og nærområderne. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Der er behov for mere klarhed om, hvad der ligger bag den seneste brug af kemiske våben i den syriske borgerkrig.

Det mener udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der onsdag er ankommet til en konference om netop situationen Syrien i Bruxelles.

- Det er et eksempel på, hvorfor det er vigtigt at få fuldstændig klarhed over det, så vi ved, hvordan vi skal reagere, siger han til TV2 News.

- Er det en situation, som ikke må opstå - men kan opstå - eller er det et bevidst angreb, tilføjer han.

Ruslands forsvarsministerium påstår, at var syriske militærfly, der beskød et lager i Idlib-provinsen, som menes at indeholde kemiske våben.

Angrebet har ifølge de seneste meldinger kostet mindst 72 personer livet i Khan Sheikhoun, mens 160 er såret.

- Det er aldeles rædselsvækkende, fastslår udenrigsministeren i TV2 News.

- Vi skal have en politisk løsning, hvor folk skal erkende, at den krig ikke kun kan vindes militært. Vi skal have et perspektiv, der peger fremad, tilføjer Anders Samuelsen.

Danmark har forud for konferencen meddelt, at man er klar til at bruge yderligere 250 millioner kroner til hjælp i Syrien og nærområderne.

- Vi er et land, som er i absolut top i forhold til at donere, og i forhold til den hjælpeindsats der skal gøres, siger ministeren.

Siden krigen startede for over seks år siden, har EU og medlemslandene tilsammen givet over 9,4 milliarder euro (cirka 70 milliarder kroner) til hjælp inde i Syrien og i nabolandene.

Den internationale fordømmelse efter det formodede angreb har været massiv. Det beskrives som et af de værste i den foreløbige seks år lange krig.

Krigen i Syrien har foreløbig kostet over 320.000 mennesker livet.

13,5 millioner syrere menes at have behov for humanitær hjælp inde i landet. Heraf er 6,3 millioner internt fordrevet, mens 1,5 millioner lever under belejring.

FN's Sikkerhedsråd skal drøfte situationen i Syrien på et hasteindkaldt møde senere onsdag.

Danmarks tidligere udenrigsminister og SF's nuværende udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, har en direkte opfordring:

- Det er forfærdelige billeder, vi ser efter det værste giftangreb i Syrien i årevis. Det skal FN fordømme, siger han i en skriftlig kommentar.

- Når USA og Rusland freder Assad, er konsekvensen, at han har frie hænder til at begå krigsforbrydelser. Derfor bør det vare klart for enhver, at en varig løsning med Assad ved magten i Syrien ikke er holdbar.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Team Danmark-direktør er skuffet over...
bt.dk
Kvinde dræbt i trafikulykke
bt.dk
Dansk rejsebureau konkurs: Nu er der...
bt.dk
Vildt OL-drama: Storfavoritter var...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx