Af - 28/05-13 21:30

Danmarks singler presser boligpriser opDanmarks singler presser boligpriser op

Flere og flere danskere bor alene, og det har betydning for prisen på både leje- og ejerboliger. Det kan få unge til at flytte senere hjemmefra.

storybild

Krisen har givet et hak i tuden til boligejere med salgsambitioner - men Danmarks mange singler medvirker til at holde priserne oppe. (Billede: Daniele Leone/arkiv)

Hvis du har lidt svært ved at få råd til drømmeboligen, så kan du godt begynde at skyde skylden på dine singlevenner.

Mere end en million danskere bor nemlig alene. Det er en stigning på mere end 40 procent over de sidste tre årtier, og det har været med til at presse boligpriser og huslejer op – kombineret med tendensen til, at flere og flere flytter til byerne.

LÆS OGSÅ: Vi kan spare kassen på bolig – men aner det ikke

Årsag: Jo flere, der bosætter sig alene – jo flere boliger er der brug for. Og når der ikke bygges lige så mange nye boliger, som der kommer eneboere, så stiger priserne.

»Det giver en større efterspørgsel og påvirker dermed priserne opadgående,« forklarer boligøkonom Morten Skak fra Syddansk Universitet.

Lejlighed frem for hus
Han bakkes op af sekretariatschef Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter, der tilføjer, at det ikke kun er priserne, der påvirkes af, at mange bor alene. Flere eneboere betyder nemlig også større behov for mindre lejligheder og knap så stort behov for parcelhuse og villaer.

»Vi kan faktisk se, at ejerlejligheder stiger i pris på landsbasis – på trods af den økonomiske krise – og det gør huse bare ikke,« påpeger han og understreger, at det ikke kun drejer sig om singler; det bliver også mere normalt at være i et parforhold men bo hver for sig.

LÆS OGSÅ: Udsigt til højere boligpriser

Men hvad er så konsekvenserne for unge, der skal ud og finde bolig?

»De unge singler, der måske har en lavere indkomst, fordi de ikke har fået fodfæste på arbejdsmarkedet endnu, vil måske blive boende længere derhjemme eller flytte sammen med god ven eller veninde,« vurderer cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRFkredit.

LÆS OGSÅ: Vi kan spare kassen på bolig – men aner det ikke

LÆS OGSÅ: Udsigt til højere boligpriser

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx