Af - 29/09-16 17:16

Ernæringsekspert: Her er sandheden om 'farlig' NutellaErnæringsekspert: Her er sandheden om 'farlig' Nutella

Du kan roligt rage Nutella-glasset op af skraldespanden igen.

Bildstrecke im Grossformat »

'Du skal stoppe med at spise Nutella', 'Stil glasset fra dig: Derfor skal du ikke spise Nutella' og 'Derfor skal du omgående stoppe med at spise Nutella'.

Onsdag aften citerede en lang række danske medier en artikel fra The Mirror, der på et kraftigste advarede mod Nutellas mange, ”skjulte helbredsfælder”. Det populære smørepålæg skulle angiveligt være så sundhedsskadeligt, at det var til fare for både børn, gravide og kvinder, der tidligere har haft brystkræft.

Men artiklen har absolut ingen gang på jorden.

Det siger Morten Elsøe, der er cand. scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi, til metroxpress. Ernæringseksperten blev gjort opmærksom på historien onsdag aften.

- Jeg have egentlig travlt, men jeg kunne ikke lade være med at kommentere på indholdet, fortæller Morten Elsøe, der på Facebook kalder historien for 'en slags hurlumhejmix af bullshit, fyldt med myter, misforståelser og decideret vås'.

Her afliver ernæringseksperten tre myter, der blev spredt:

Nutella er et kemisk produkt


I artiklerne bliver det gjort klart, at Nutella består af kemisk fremstillet ingredienser, og at en rettenøgle - endda fra Sundhedsstyrelsens side – skulle være, at hvis ikke man kan udtale ingrediensernes navne, er de ikke sunde for vores kroppe.

Skulle vi undgå at indtage kemi, ville vi ret hurtigt dø af mangel på dihydrogenmonoxid - altså vand.

Det lyder ikke som en retningslinje, Sundhedsstyrelsen står bag, fortæller Morten Elsøe:

- Alt er kemi. Normalt har man ikke varedeklarationer på 'whole foods' såsom frugt og grønt, men tager du for eksempel en banan, så består den af hundredevis af ingredienser, som ingen kan udtale navnet på, og bliver den så skadelig af den grund?, spørger han retorisk og understreger, at ikke alt, hvad der er unaturligt er usundt - og omvendt:

- Hvis alt, hvad der var naturligt, skulle være sundt, så kunne vi jo også bare spise fluesvamp. Man skal passe på med ikke at opdele ting i 'naturligt' og 'unaturligt', og så leve derefter. Der er for mange madmyter og for meget sundhedsforvirring.

TV: Vi blendede Snøfler med Nutella - det smagte fantastisk
TV: Vi blendede Snøfler med Nutella - det smagte fantastisk

Sojalecitin er genmodificeret


- Sojalecitin kan ikke være genmodificeret. Soja kan være genmodificeret, og det ændrer ikke ved sojalecitinet, der er et fedtstof man udvinder af sojabønner, og bruger i fødevarer der ikke skal skille. Kvinder der har brystkræft, skal muligvis undgå store mængder sojamælk og tofu, men det er på grund af indholdet af planteøstrogener – ikke lecitin, som i øvrigt findes i alle vores cellemembraner, ganske naturligt. Men hvis man i forvejen er allergisk overfor soja, så skal man undgå produkter med sojalecitin, og derfor skal det deklareres.

Sojalecitin kan ikke være genmodificeret. Soja kan være genmodificeret, og det ændrer ikke ved sojalecitinet.

MSG er sundhedsskadeligt


- Man lavede engang nogle dårlige studier på såkaldt 'kinesisk restaurantsyndrom' på baggrund af en række personer, der mente at blive dårlige, når de spiste kinesisk mad på grund af smagsforstærkeren MSG, siger Moren Elsøe, der fortæller, at det er mere sandsynligt at de blot spiste for meget.

MSG er et separat tilsætningsstof, der er fuldstændigt uskadeligt, trods de mange myter derom.

- Ved senere undersøgelser gav man nemlig stoffet i pilleform til en række personer, hvoraf halvdelen fik placebopiller (piller uden virkning, som regel lavet af kalk, red.) og de, der havde fået MSG, reagerede ikke anderledes.

I dette land må Nutella ikke hedde Nutella
I dette land må Nutella ikke hedde Nutella

Afslutningsvis opfordrer Moren Elsøe folk til at bruge deres sunde fornuft, når de deler indhold af denne slags:

- Jo større en påstand, des større skal bevisførelsen være, og her er der intet, der skulle underbygge, at disse Nutella-ingredienser skulle være farlige. Det er intet andet end påstande.

Med andre ord: Du kan roligt rage Nutella-glasset op af skraldespanen igen. Det populære smørepålæg klarede altså frisag i denne omgang.

Fødevareekspert: Derfor skal du putte smør på Nutella-maden
Fødevareekspert: Derfor skal du putte smør på Nutella-maden

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kronprins Frederik talte om sin fars...
bt.dk
Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Landsholdslegende om Laudrups...
bt.dk
Premier League-stjerne jublede over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx