17/09-14 07:56

Hel landsby frygter farlig bakterieHel landsby frygter farlig bakterie

Frygten for at blive ramt af svinebakterien MRSA, der foreløbig har kostet fire dødsfald herhjemme, har grebet et helt samfund på Sjælland.

storybild

(Billede: Polfoto)

Frygten for at blive ramt af den multiresistente svinebakterie MRSA, der foreløbig har kostet fire dødsfald herhjemme, har grebet et helt samfund nær Store Merløse og bliver også genstand for politisk behandling på et byrådsmøde i Sorø i aften, skriver DR Sjælland.

Konkret skal byrådsmedlemmerne behandle en miljøgodkendelse fra en af Sjællands største svineproducenter, Kim Kjær Knudsen. Han vil bygge ny storstald, da han ønsker at femdoble sin svineproduktion til en årlig produktion af 40.000 smågrise og 20.000 slagtesvin.

Myndigheder: Multiresistent svinebakterie i udbrud på plejehjem
Myndigheder: Multiresistent svinebakterie i udbrud på plejehjem

60 naboer har protesteret. De frygter øgede miljøgener og især at blive smittet med MRSA.

- Den er vi rigtig bange for. Når vinden er i den forkerte retning, vil vi grundigt overveje om vi tør gå ud af huset. Vi vil ikke invitere børn hjem længere og tænk, hvis jeg besøger min gamle mor på plejehjemmet og overfører smitten. Det vil være frygteligt at tænke på, siger lederen af underskriftsindsamlingen mod den planlagte storproduktion, Lauge Larsen til DR Sjælland.

Svineproducent Kim Kjær Knudsen siger selv, at han regner med et klokkeklart ja på byrådsmødet i Sorø i aften.

- Jeg opfylder al lovgivning, så jeg skal have den tilladelse, ellers så overtræder byrådet deres beføjelser. Og så håber jeg bare vi kan komme igang, så jeg kan få produceret de slagtesvin, som slagteriarbejderne de står og skriger efter. Det vil være til gavn for os allesammen, siger Kim Kjær Knudsen til DR Sjælland.

Endnu en dansker død af farlig svinebakterie
Endnu en dansker død af farlig svinebakterie

Ifølge Poul Bækbo, der er forskningschef ved Videnscenter for svineproduktion under Landbrug og Fødevarer, er risikoen for at naboerne til en svinefarm bliver smittet med MRSA "forsvindene lille".

- Med den forskning jeg selv har lavet på området, vil jeg sige at risikoen er meget lille og formentlig ikke-eksisterende. Vi ved fra danske undersøgelser, at de husstandsmedlemmer, der bor på ejendommene med svinebesætninger stort set aldrig selv er bærere af bakterien. Så risikoen er lille, men man kan ikke udelukke den fuldstændigt, siger Poul Bækbo.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) lancerede 3. juni en 5-punktsplan, der skal stoppe ved stalddøren.
Blandt andet stiller planen krav om, at mennesker, der forlader svinebesætninger, skal skifte tøj og vaske hænder, samt at svineproducenter fremover kun skal behandle syge dyr og stoppe de såkaldte flokmedicineringer, hvor hele besætninger behandles.

Tre danskere er døde af svinebakterie
Tre danskere er døde af svinebakterie

Risikoen for MRSA-smitten har også fået Landbrug og Fødevarer til at lukke stalddøren på svinebesætninger ved Åbent Landbrug, der finder sted på søndag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Casper endte med at være afhængig af...
bt.dk
Gymnasieelever hærgede i offentlig...
bt.dk
Efterforskere: MH17 blev skudt ned af...
bt.dk
DMI: Så længe fortsætter varmebølgen
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx