Af - 24/06-15 18:35; Opdateret: 25/06-15 11:36

Statsrevisor-formand: Har ikke set noget lignende i mine 23 årStatsrevisor-formand: Har ikke set noget lignende i mine 23 år

Rigsrevisionen rettede i dag en hård kritik af forløbet op til Eurovision-showet, hvor udgifterne skred med 58 millioner. Kommune og region så problemerne, “men trak ikke i håndbremsen.”

Bildstrecke im Grossformat »
Da Eurovision blev afholdt i København i 2014 blev budgettet voldsomt overskredet. Projektselskabet, der stod bag afholdelsen af Eurovision i København, havde oprindeligt lagt et budget på 34,6 millioner kroner, men de samlede udgifter til Eurovision i København endte på 334 millioner kroner. Metroxpress har fulgt sagen og nu er flere myndigheder gået ind i sagen. Statsrevisor-formand Peder Larsen på fotoet fortæller, at han ikke har set noget lignende i sine 23 år. Sådan så B&W på Refshaleøen ud i 2014. I alt fire myndigheder er gået ind i Eurovision-sagen. Rigsrevisionen, Statsforvaltningen og Økonomi- og Indenrigsministeriet er således alle i gang med at undersøge Eurovision-skandalen, mens Erhvervsstyrelsen afsluttede deres undersøgelse den 2. december. Her udtalte styrelsen en yderst skarp kritik af Wonderful Copenhagen, der samtidig blev sat under skærpet tilsyn i minimum resten af 2014 og 2015. Under Eurovision-skandalen kom det frem, at to To DR-chefer tilsammen måtte betale over 2.300 kroner tilbage, fordi der er blevet drukket for meget på DRs regning. Det var Pernille Gaardbo (tv) der havde spist og drukket for meget på Bistro Boheme i København og Jan Lagermand Lundme (th) der havde gjort det samme på MASH i København. Formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (i midten), har erklæret sig enig i Rigsrevisionens hårde kritik af regionens rolle i forbindelse med Eurovision. Frank Jensen har indtil videre ikke sagt noget. Underdirektør Peter Rømer Hansen forlod i februar 2015 Wonderful Copenhagen efter skandalen - dog fastholdte han, at det ikke havde noget med Eurovision at gøre. I januar meddelte Lars Bernhard Jørgensen, at han ville fratræde efter mere end 20 år i Wonderful Copenhagen. Det var Basim, der repræsenterede Danmark med sin 'Cliché Love Song' i 2014. Vinderen ved Eurovision i København i 214 var Conchita Wurst fra Østrig. Det var Nikolaj Koppel, Pilou Asbæk og Lise Rønne, der var værter for Eurovision, da det blev afholdt i København.

Ansvaret for Eurovision-skandalen sidste år blev i dag placeret direkte på overborgmester Frank Jensen og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersens skriveborde.

Rigsrevisionen rejste således en kritik af forløbet op til Eurovision, der endte med at blive 58 millioner kroner dyrere end planlagt.

- Vi har ikke i de 23 år, jeg har siddet her, haft en lignende sag. Kritikniveauet kommer ikke op i det allerhøjeste felt, men det er også, fordi det ikke tilkommer os som statsrevisorer at drage et ansvar i kommuner og region. Det må være op til dem at placere det politiske og konkrette ansvar på ansatte, siger Peder Larsen, formand for statsrevisorerne, og tilføjer:

- Det er igen svært at udpege enkelt personer, også fordi der har været så pokkers mange inde over for kommune og region. Men vi må konstatere, at man på et tidligt tidspunkt ser i kommune og region, hvad der foregår, og at der ingen der trækker i håndbremsen, siger han.

Rigsrevisionen: Derfor gik det helt galt under Eurovision
Rigsrevisionen: Derfor gik det helt galt under Eurovision

Ud over DR, der stod for selve showet, havde Københavns Kommune og Region Hovedstaden placeret opgaven under Wonderful Copenhagen, der havde lavet et projektselskab, der skulle stå for at ombygge B&W-hallerne til showet.

Det var især den opgave, der endte med at bliver væsentligt dyrere. Indtil 1. januar stod Claus Billehøj for showet i Københavns Kommune, og skiftede da til Region Hovedstaden, hvor han som direktør stod for showet.

- Burde man se på ham, når der skal placeres et ansvar?

- Nu tilkommer det jo ikke os som organisation at tage stilling til, hvad der skal ske med en konkret person, siger Peder Larsen.

Hele regningen for budgetoverskridelsen endte med at blive placeret hos Region Hovedstaden, der måtte give en nødbevilling på 46 millioner kroner for at redde Wonderful Copenhagen fra en konkurs. Også det havde statsrevisorerne en kommentar til.

- Man må i alle fald konstatere, at da regningen skulle betales for, at budgettet var overskredet så voldsomt, så var Københavns Kommune der ikke. De var ikke klar til at hæfte solidarisk, siger Peder Larsen.

Metroxpress forsøger at få en kommentar fra Sophie Hæstorp Andersen og Frank Jensen.

LÆS OGSÅ: Direktør trækker sig efter Eurovision-skandale

LÆS OGSÅ: Endnu en direktør stopper i Eurovision-selskab

LÆS OGSÅ: Eksperter: Dækning af Eurovision-underskud er ulovligt

LÆS OGSÅ: Undersøgelse vil se på straf til Eurovision-ledelse

LÆS OGSÅ: Fire myndigheder undersøger Eurovision-skandalen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx