Af - 01/11-16 04:00

Fanger chikaneres af fængselsbetjenteFanger chikaneres af fængselsbetjente

Hver fjerde indsat har oplevet at blive mobbet af fængselspersonale, og hver femte er blevet truet. Landsforeningen Krim oplever chikanen som et kæmpe problem

storybild

(Billede: Ernst van Norde)

Ifølge Kriminalforsorgens seneste brugerundersøgelse er hver fjerde indsat i danske fængsler blevet mobbet af fængselspersonale, og 22 procent angiver at være blevet udsat for trusler.

Landsforeningen Krim, der fører klagesager for indsatte, får dagligt henvendelser om chikane, fortæller formand, advokat Claus Bonnez.

“Vi oplever det som et kæmpe problem, og det er formentlig forklaringen på noget af den vold og de konflikter, vi har i fængslerne. Nogle gange undrer det mig, at der ikke er mere personale, der bliver overfaldet”, siger han og forklarer, at eksempler på chikane kan være, at den indsatte ikke kommer på gårdtur, at betjentene besværliggør opkald hjem, at de isolationsfængsles, og at der bliver talt grimt til dem.

Fængselsbetjent blev overfaldet da han hentede sine børn
Fængselsbetjent blev overfaldet da han hentede sine børn

Claus Bonnez understreger, at det er enkelte fængselsbetjente, der skaber problemer.

Samme oplevelse har tidligere fængselsbetjent Marianne Jørgensen.

“Der er en lille skare af betjente, der er meget hårde overfor de indsatte, og de ender desværre med at gøre rigtigt meget skidt, fordi de sidder meget på korpsånden, miljøet og kulturen”, siger Marianne Jørgensen, der blandt andet har oplevet, at betjente råbte ind i hovedet på de indsatte for at demonstrere magt, og at de smed de indsattes anmodningssedler ud.

Fængselsbetjente ved ikke nok om radikalisering
Fængselsbetjente ved ikke nok om radikalisering

Kriminalforsorgen oplyser i et skriftligt svar til metroxpress, at Brugerundersøgelsen peger på et ømt område i Kriminalforsorgen; “at enkelte personer, der skal passe på de indsatte, gør det modsatte.”

“Det sker, at der er personale, der går over stregen og misbruger deres magt over for en indsat. Det påvirker ikke kun afsoningsmiljøet, men også arbejdsmiljøet for personalet”, står der i Kriminalforsorgens svar.

18-årig indsat sigtet for at snitte fængselsbetjent
18-årig indsat sigtet for at snitte fængselsbetjent

Jeg har klienter, der oplever, at de er blevet udsat for chikane, og ind i mellem har det været af så grov karakter, at det er blevet til sager, der er kommet for retten.

Forsvarsadvokat og formand for Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx