Af - 24/09-13 22:13

Over 100 narkomaner i livsfare i fixerumOver 100 narkomaner i livsfare i fixerum

På under et år har 107 narkomaner taget en overdosis i et af de såkaldte fixerum – de kunne være døde, hvis ikke det var for personalet.

storybild

Narkomaner skal kunne stikke sig under ordnede og hygiejniske forhold i stedet for på gaden, mener regeringen. (Billede: Polfoto)

107 gange på under et år har en narkoman taget en overdosis, som kunne have været dødelig, hvis ikke det var sket i et af de såkaldte fixerum i København, hvor personalet har kunnet gribe ind. Det viser nye tal, som Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har givet metroxpress.

- Vi redder liv, og slipper samtidig for at børn skal falde over brugte sprøjter i parkerne og støde på narkomaner der fixer i trappeopgange eller på legepladser, lyder det fra en tilfreds Astrid Krag (SF), minister for sundhed og forebyggelse.

LÆS OGSÅ: Fixerum har reddet 30 liv

Det er imidlertid ikke nok til at overbevise oppositionen om, at fixerum er en god idé.

- Det er selvfølgelig glædeligt, hvis misbrugerne har fået hjælp, men fixerum løser ikke misbrugernes problemer – de lever stadig i socialt armod og med urene stoffer, kriminalitet og prostitution, siger Venstres psykiatri- og forebyggelsesordfører Jane Heitmann.

Ekspert: Fixerum virker
Men rummene kan faktisk godt hjælpe misbrugerne til at få et bedre liv, mener både Astrid Krag og en ekspert.

- Fixerum kan være et sted, hvor de møder noget menneskelig forståelse og snakker med noget sundhedspersonale, de ikke tidligere kom i kontakt med. Det kan motivere dem til at komme i en form for behandling, mener Mads Uffe Pedersen, professor på Center for Rusmiddelforskning.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil have fixerum i tre storbyer

- Stofmisbrugerne kommer tættere på de mennesker, der kan give dem hjælp, tilføjer Astrid Krag, der selv har besøgt et fixerum flere gange i det lille år der er gået, siden det første åbnede.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kæmpe studie: Sodavand, fritter og...
bt.dk
Zobel i millionhandel: Sælger villaen...
bt.dk
Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Magtdemonstration: Froome i lyserødt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx