Af Amalie Abildgaard - 04/05-17 04:00

Hver fjerde dansker mener, du er for ung, når du bliver konfirmeretHver fjerde dansker mener, du er for ung, når du bliver konfirmeret

Det er højsæson for konfirmationer, og når 7.- og 8. klasserne om lidt knæler foran alteret og bekræfter dåben, så mener hver fjerde dansker, at de er for unge.

storybild

Arkivfoto (Billede: Scanpix/Jørgen Kirk)

Det viser en ny undersøgelse fra YouGov foretaget for BT og metroxpress, hvor knap 2 ud af 10 mener, de unge bør være mellem 15-18 år, mens seks procent mener, man først bør konfirmeres, når man er fyldt 18 år.

I Danmark kan man både blive konfirmeret i 7.- og 8. klasser. Det er dog mest almindeligt at have konfirmationsforberedelse på skemaet i 7. klasse.

Leder ved Center for Ungdomsstudier, Søren Østergaard, der også har en ph.d. grad i teologi, er enig i, at man bør udskyde konfirmationen eventuelt til de unge går i 8. klasse.

»Det giver mere mening at blive konfirmeret i 8. klasse end i 7. klasse, da de er mere reflekteret og træder i karakter som individ. Udfordringen ved det vil være, at det vil få langt flere til ikke at vælge konfirmationen,« siger Søren Østergaard.

Han mener, at i den ideelle verden bør konfirmationen udskydes til, at man er voksen og kan træffe egne beslutninger - og ikke nødvendigvis læner sig op af sine klassekammerater. Dog er der ifølge Søren Østergaard også gode ting ved at konfirmation ligger, hvor den gør.

Nu starter det: 12 GENIALE konfirmations-øjeblikke
Nu starter det: 12 GENIALE konfirmations-øjeblikke

»Konfirmationen ruster unge i en verden, hvor religion betyder mere og mere til at forstå tørklædedebatter eller muslimer og buddhister, de går i klasse med. På den måde er det en god grundlæggelse for dannelse,« siger Søren Østergaard.

Undersøgelsen viser desuden, at særligt danskere i Hovedstadsområdet mener, at bekræftelsen af dåben bør ligge senere. Her svarer hele hver tredje, at man bør vente.

Præst i Hovedstadsområdet Michael Aaskov Hemmingsen er dog ikke enig i den påstand. Han har konfirmeret 7. klasser siden 2003 og mener ikke, at konfirmationen bør udskydes - tværtimod.

Blå Mandag-debat raser: 'Vores traditioner er ikke ligegyldige'
Blå Mandag-debat raser: 'Vores traditioner er ikke ligegyldige'

»Jeg har god erfaring med at møde dem i den alder. De er meget reflekterede, blandt andet fordi ungdommen er så eksponeret på de sociale medier og i TV. De ser f.eks. SKAM, som spejler deres eget møde med livet som noget komplekst, der kræver samtale og eftertanke,« siger Michael Aaskov Hemmingsen.

Førhen var konfirmationen et overgangsritual fra barn til voksen. Selv om det ikke er sådan længere, så mener Michael Aaskov Hemmingsen stadig, at alderen er tilsvarende konfirmationen.

»Tidligere varede ungdommen i to dage - den dag du blev konfirmeret og dagen efter. Sådan er det ikke længere. Nu er konfirmationen starten på en lang ungdomsfase. Jeg tror de unge bruger kristendommen som det den er: et budskab om tilgivelse og ubetinget kærlighed. Det giver dem en vished om at høre til i livet, selvom livet kan være forvirrende, ikke mindst for de 13-14-årige,« siger han.

I Danmark blev 68 procent af unge på 7.- eller 8. klassetrin konfirmeret. Ifølge Søren Østergaard er det den kristelige handling, der i Danmark klarer sig bedst lige nu.

LÆS OGSÅ: Enestående at skole sløjfer blå mandag for konfirmander

LÆS OGSÅ: Skole afskaffer Blå Mandag: Nægter at give eleverne fri

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyd det så længe det varer: Nu er det...
bt.dk
Superliga-klub vil have flere på...
bt.dk
Legendarisk dansk band: Ulovlig trick...
bt.dk
Chefforhandler: 'Vi ved alle sammen,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx