Af - 22/06-16 11:32

Minister grilles: Kaldte omskæring menneskeretMinister grilles: Kaldte omskæring menneskeret

Et flertal uden om regering kræver svar af udenrigsministeren, der fredag underskriver et brev til FN om at Danmark accepterer, at det er en menneskeret at omskære drenge.

storybild

Danmarks Udenrigsminister Kristian Jensen underskrever fredag brev til FN, hvor han på Danmarks vegne accepterer at omskæring er en menneskeret. Det kritiseres nu fra både højre og venstre. (Billede: Venstre)

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) skal nu svare på en lang række spørgsmål om forhud på peniser.

I et svar til FN, som regeringen underskriver fredag, har han nemlig accepteret et krav fra Egypten om, at det er en menneskeret at forældre må omskære drengebørn - og Danmark lover ikke at “indføre et forbud eller en aldersgrænse for omskæring af drenge.”

Det undrer Mette Gjerskov (S), formand for Folketingets seksualpolitiske netværk:

- Det undrer mig, hvis han kan stille sådan et løfte uden at spørge resten af Folketinget. Jeg kan ikke se, hvad det har med menneskerettigheder at gøre. Vi må have svar på, hvor vidtrækkende sådan et løfte er, siger hun.

Ifølge Sundhedsstyrelsen bliver årligt 1-2.000 hovedsageligt jødiske og muslimske drenge omskåret årligt i Danmark. Omskæring af piger har været forbudt i Danmark siden 2003.

Flere andre partier fra Liberal Alliance til SF undrer sig over, hvordan ministeren kan give sådan et løfte på hele Danmarks vegne. Ifølge en undersøgelse blandt godt 1.000 danskere fra Yougov fra oktober 2015 ønsker 72 procent af danskerne et forbud mod omskæringer af drenge.

- Ministeren bør sige til Egypten, at de skal holde snitterne væk. Omskæring af børn har intet at gøre med menneskerettigheder, siger Jonas Dahl.

Mens DF også lover at riste ministeren.

- Vi skal have svar på hvordan ministeren kan love dette. Faktisk burde det jo netop være børnenes menneskeret ikke at blive omskåret. Jeg er tilhænger af en aldersgrænse, siger Liselott Blixt.

Gennem sin særlige rådgiver henviser Kristian Jensen til sundhedsministeriet. Det er dog ham, der svarer FN.


LÆS OGSÅ: - Jeg ville ønske, jeg kunne gøre det om

LÆS OGSÅ: Den danske regering til FN: Menneskeret at omskære drenge

LÆS OGSÅ: SF skyder omskæringsforbud til hjørne

LÆS OGSÅ: Danmark bekæmper omskæring med 65 millioner kroner

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx