Af - 13/05-16 04:00

Farlig gas i dit hus mistænkes for at give blodkræftFarlig gas i dit hus mistænkes for at give blodkræft

Ny undersøgelse retter nu stærk mistanke mod, at radongas fra jorden, der siver op i hjemmet kan give blodkræft. Eksperter opfordrer husejere til at beskytte sig.

Bildstrecke im Grossformat »

Hvert år er radon medvirkende årsag til 300 nye tilfælde af lungekræft i Danmark, og nu kæder en ny undersøgelse også gassen sammen med leukæmi.

Undersøgelsen, som er udført af USA's kræftorganisation, The American Cancer Society, påpeger en markant øget grad af leukæmi, lymfekræft og blodkræften myelomatose hos kvinder, som bor i huse med høje niveauer af den radioaktive luftart radon, som stammer fra undergrunden.

Hård motionstræning hæmmer kræfttumorers vækst
Hård motionstræning hæmmer kræfttumorers vækst

Hvert femte danske hjem skønnes ifølge myndighederne at have et for højt niveau.

I Kræftens Bekæmpelse er læge, Jens Oluf Bruun Pedersen, ikke overrasket:

"Det undrer mig ikke, at de har fundet frem til, at radon også kan give leukæmi. Det er jo en radioaktiv luftart, så det er ikke spor underligt, at den også kan give lymfeknudekræft og leukæmi, når den giver hver niende dansker lungekræft."

Betjente kræver bevis for at skannere ikke giver kræft
Betjente kræver bevis for at skannere ikke giver kræft

Professor, Ole Raaschou- Nielsen, Center for Kræftforskning, som selv i et forskningsprojekt fra 2008 har kædet børneleukæmi sammen med høje niveauer af radon, opfordrer danske husejere til at beskytte sig bedre:

"Vi ved radon giver lungekræft, så uanset om det viser sig at radon også er årsag til andre kræftformer eller ej, er der allerede meget god grund til at måle radon i sin bolig og beskytte sig bedst muligt."

Flere kræftpatienter kommer i behandling til tiden
Flere kræftpatienter kommer i behandling til tiden

Sundhedsstyrelsen advarer i dag mod risikoen for lungekræft, men ikke mod leukæmi. Begrundelsen er, at sammenhængen endnu ikke er klart dokumenteret, udtaler David Ulfbeck fra Statens Stråleinstitut.

"Ifølge WHO er risikoen for lungekræft veldokumenteret, og vi advarer. For leukæmi hos børn og voksne er risikoen endnu ikke dokumenteret i samme omfang, og derfor advarer vi ikke. Men det er vigtigt, at vi følger med på netop dette område."

Se, hvordan du tjekker dit hus for radon i galleriet øverst i artiklen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter storsatsning i sommeren 2016:...
bt.dk
Bookmaker har fået ny favorit: Han...
bt.dk
Efter omdiskuteret mål: Nu kan det få...
bt.dk
Connie Hedegaard ny...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx