Af - 23/06-17 11:10; Opdateret: 23/06-17 13:38

Kraftig menstruation fik dansk skole til at vrage pædagog - nu får hun kæmpe erstatningKraftig menstruation fik dansk skole til at vrage pædagog - nu får hun kæmpe erstatning

En dansk specialskole annulerede et jobtilbud til en pædagog, fordi hun lider af kraftig og smertefuld menstruation. Nu er hun blevet tilkendt en erstatning.

storybild

(Billede: Iris)

Den beslutning traf Ligebehandlingsnævnet i marts efter, at den kvindelige pædagog i 2015 klagede over at være blevet vraget til et job på grund af lidelsen endometriose, der giver hende kraftig og smertefuld menstruation, hvilket betyder, at hun typisk ikke kan arbejde i én til tre dage hver måned.

Pædagogen var blevet tilbudt et job på specialskolens afdeling for børn med ADHD, autisme og svære opmærksomhedsforstyrrelser efter at have været til jobsamtale.

Derfor skal du gå ned på en kvinde, når hun har menstruation
Derfor skal du gå ned på en kvinde, når hun har menstruation

Men da hun senere blev ringet op med beskeden om, at jobbet var hendes, trak skolen jobtilbuddet tilbage, da hun fortalte, at hun lider af endometriose.

'Da jeg ringer til dig og tilbyder dig stillingen, fortæller du, at du lider af en kronisk sygdom som kræver et fast tilbagevendende fravær hver måned. Det gjorde du ikke opmærksom på under samtalen,' lyder det i et brev fra skolens afdelingsleder.

Pædagogen har over for Ligebehandlingsnævnet forklaret, at hun under jobsamtalen ikke fortalte om sit handicap, som den kroniske lidelse bliver betragtet som, fordi jobsamtalen sluttede brat, og hun følte, at hun ‘blev skubbet ud af døren,’ fordi andre skulle ind til samtale.

Hver tredje kvinde kan lide af ‘skjult sygdom’ - flere må blive hjemme fra job
Hver tredje kvinde kan lide af ‘skjult sygdom’ - flere må blive hjemme fra job

Skolen var oplyst om, at den kunne indgå en såkaldt paragraf 56-ordning, som nedsætter arbejdsgiverens udgifter i forbindelse med ansattes sygefravær.

Det var skolen dog ikke indstillet på at benytte sig af. I stedet spurgte skolen, om pædagogen ville gå med til at sygedagene blev lagt i hendes fridage. Det fandt pædagogen ikke rimeligt, og så blev hun fravalgt.

Galt eller genialt? Vil give kvinder fri 'den tid på måneden'
Galt eller genialt? Vil give kvinder fri 'den tid på måneden'

Og det har vist sig i strid med forskelsbehandlingsloven, da Ligebehandlingsnævnet har vurderet, at pædagogen blev vraget til jobbet grundet sit handicap, lyder afgørelsen.

“Ligebehandlingsnævnet vurderer, at indklagede (skolen, red.) ikke har opfyldt sin forpligtelse til at foretage tilpasningsforanstaltninger, og bemærker, at den tilbudte tilpasningsforanstaltning (tilbuddet om at inddrage fridage som sygedage, red.) ikke er lovlig. Klager får derfor medhold i klagen.”

Her bliver kvinder gemt væk og sat i isolation, når de har menstruation
Her bliver kvinder gemt væk og sat i isolation, når de har menstruation

Den kvindelige pædagog har fået tilkendt en erstatning på 150.000 kroner, som skolen havde 14 dage til at betale fra afgørelsen faldt i marts.

Kender du noget til sagen, så hører vi gerne fra dig. Skriv til os på 1929@bt.dk eller direkte til journalist Christian Hansen på chans@bt.dk.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx