Af - 08/06-15 07:37

Uffe Elbæk: - Jeg ved, hvordan jeg skal døUffe Elbæk: - Jeg ved, hvordan jeg skal dø

Uffe Elbæk er en alternativ mand. Aldrig som barn har han haft en drøm om, hvad han ville være, når han blev stor. I stedet har han drømt om, hvordan han skal dø.

storybild

(Billede: Tegning af Peter Heydenreich )

- Jeg er ikke typen, som overtolker mine drømme. Men jeg tænker da over, hvorfor jeg drømmer det, jeg gør. Om der er nogen særlig grund til, at min hjerne går på opdagelse i netop de her temaer, konflikter eller spørgsmål.

Sådan indleder Alternativets formand, Uffe Elbæk, snakken om hans forhold til drømme.

LÆS OGSÅ: Pia Olsen Dyhr: - Jeg ville være kemiingeniør så jeg kunne redde min far

- I perioder vågner jeg og kan ikke huske, hvad jeg har drømt. Og i andre perioder står mine drømme krystalklare. Sådan en periode er jeg inde i lige nu, lyder det fra den 61-årige politiker.

Særligt én drøm står frisk i erindringen for Uffe Elbæk. Men i modsætning til hans partileder-kolleger, som alle sammen over for metroxpress i artikelserien 'Hvis jeg ikke var...' har fortalt, hvad de drømte om at blive, inden de besluttede sig for et liv i politik, er Uffes drøm af en karakter, der lever op til navnet på hans politiske projekt. Drømmen beskriver nemlig i soleklare detaljer, hvordan han skal dø.

- Det var en meget smuk drøm. Jeg sad på en træveranda i et strandhus, der lå helt ned til vandet. Det var meget store og rolige bølger, der rullede ind mod kysten. Og inde fra huset kunne man høre Billie Holiday synge. Lige i det øjeblik døde jeg. Og jeg var helt rolig og tilfreds, fortæller Uffe Elbæk.

LÆS OGSÅ: Søren Pape: - Jeg kæmpede for at gå med i luciaoptoget

Drømmen, som Elbæk beskriver, havde han for cirka 30 år siden, da han var i starten af trediverne. Dog stammer minderne og elementerne, som drømmen er bygget op omkring, alle sammen fra hans barndom.

- Jeg tror, den stammer fra min tid som barn, hvor min far, mor og mine søskende de første 18 år af mit liv holdt sommerferie på Bornholm. Min mormor og morfar havde et sommerhus bygget af træ, der lå på en naturgrund lige ned til vandet, siger Uffe Elbæk og fortæller, hvordan han oplevede nogle af sine mest lykkeligste barndomsminder på de ferier.

- Findes der eksempelvis noget bedre end at falde i søvn til lyden af bølger og suset i grantræerne. Nej, der gør ikke, svarer han retorisk.

LÆS OGSÅ: Morten Østergaard: - Min barndomsdrøm blev skabt i Hollywood

Jazzens blå tone
Uffe Elbæk har altid haft et blødt punkt for musik, dans og 'utæmmet kreativitet', og det er da heller ikke uden grund, at Amerikas ukronede jazzdronning lægger musikalsk baggrund til Elbæks sidste rejse.

- Billy Holiday er indbegrebet af den mest blå tone i jazzen. Den lyd helt inde, der rører ved de inderste følelser. I hvert fald hos mig. Og dermed er hun også det perfekte lyd-bagtæppe, når man skal gå ned fra scenen, siger Elbæk og forklarer, hvordan han på ingen måde ser noget morbidt i at have så klar en opfattelse af, hvordan han skal dø. Som han ser det, er det udelukkende positivt:

- Min drøm om hvordan jeg dør har givet mig en grundlæggende fornemmelse af, at min rejse gennem livet ender lige, som den skal. Det er en rigtig god fornemmelse.

Uffe Elbæk stiftede Alternativet i november 2013. Før det var han medlem af Radikale Venstre, hvor han mellem oktober 2011 og december 2012 sad som kulturminister.

S-minister: Jeg håber, Alternativet kommer ind
S-minister: Jeg håber, Alternativet kommer ind

Uffe Elbæk presset: Aner ikke, hvad vores politik koster
Uffe Elbæk presset: Aner ikke, hvad vores politik koster

Ny måling: Alternativet er over spærregrænsen!
Ny måling: Alternativet er over spærregrænsen!

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx