Af Ritzau - 23/12-16 12:07; Opdateret: 23/12-16 17:13

Ny liste: Dansk forskning er blandt verdens allerbedsteNy liste: Dansk forskning er blandt verdens allerbedste

Danmark er nummer tre på listen over OECD-landenes evne til at få forskning citeret andre steder.

storybild

Især dansk forskning i medicin, sundhed og ingeniørkundskab klarer sig godt i forhold til at blive citeret andre steder. (Billede: Scanpix/Søren Bidstrup)

Der bliver læst, citeret og lyttet, når danske forskere udgiver videnskabelige artikler om deres forskning.

Dansk forskning er noget af den mest citerede forskning i medlemslandene af den økonomiske samarbejdsorganisation OECD.

Det viser Forskningsbarometer 2016, der er en årlig opgørelse over kvaliteten af dansk forskning. Den udgives af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Danmark ligger nummer tre på listen over lande, hvis forskningsudgivelser citeres mest. Foran Danmark ligger Island og Schweiz.

Det er især dansk forskning i medicin, sundhed og ingeniørvidenskab, der trækker op.

Ifølge uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) skyldes resultatet, at Danmark prioriterer forskning højt.

- Det er forskningen, der skal være med til at bringe os godt ind i fremtiden. Derfor er det også helt afgørende, at dansk forskning har høj kvalitet og kan bruges af andre forskere og af erhvervslivet, siger han i en pressemeddelelse.

Forskningsbarometeret peger dog også på problemer.

For mens Danmark er det land, hvor der bruges flest penge på forskning i den offentlige sektor målt i procent af bruttonationalproduktet, er Danmark nede på en plads som nummer 11 i forhold til investeringer i forskning i den private sektor.

Det er en udfordring, lyder det i pressemeddelelsen fra Søren Pind.

- Det er erhvervslivet, der driver væksten i Danmark, og derfor er det også vigtigt, at erhvervslivet selv investerer i forskning og udvikling.

- Både virksomhederne selv og samarbejdet med universiteterne skaber arbejdspladser og vækst i kraft af den forskning, som vi er så gode til, siger han.

Hos Dansk Industri (DI) mener man, at der skal satses mere på teknisk videnskab, hvis erhvervslivets investeringer i forskning skal øges.

- Hvis vi skal have løftet erhvervslivets investeringer i forskning, kræver det, at vi satser mere på teknisk videnskab, som er det, erhvervslivet efterspørger, siger underdirektør Charlotte Rønhof i en skriftlig kommentar.

Hun mener også, at staten bør skrue på andre knapper for at øge samarbejdet mellem virksomheder og den offentlige forskning.

- Vi ser desværre også faldende statslige investeringer til ordninger som Innovationsfonden og Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

- Her er der brug for øget investeringer, for den slags bygger bro mellem den offentlige forskning og virksomhederne, siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ståle frygter Europa-nedsmeltning:...
bt.dk
Gymnasieelever hærgede i offentlig...
bt.dk
Inga flyttede fra Danmark for 40 år...
bt.dk
Brøndby-boss kommer med overraskende...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx