Af - 24/11-15 04:00; Opdateret: 24/11-15 11:39

Unge venter med det første knaldUnge venter med det første knald

Antallet af 15-årige drenge og piger, der har haft sex, er på fire år faldet fra hver tredje til hver femte. - Vi kalder de unge ‘Generation fornuftig’, siger forsker bag

Bildstrecke im Grossformat »

Metroxpress har været på gaden i København og spurgt, hvad unge selv tænker om den højere debutalder

Danske unge render længere rundt som jomfruer.

Hvor 34 procent af alle 15-årige i 2009 havde haft deres seksuelle debut, så var tallet for unge på samme alder i 2013 faldet til blot 21 procent.

Det viser et studie blandt 7.676 børn og unge, som Statens Institut for Folkesundhed foretager hvert fjerde år. Lidt flere unge piger har seksuel erfaring end drenge.

- Vi kan se, at der er et markant fald i unge, der har haft deres seksuelle debut. Det hænger måske sammen med at unge drikker mindre og sjældnere drikker sig fulde, at de ikke havner i en ‘ups-situation’, hvor de i fuldskab er sammen med en, siger forsker Karen Margrethe Dahl fra Statens Institut for Folkesundhed.

Når de unge bliver 19 år, har 80 procent haft sex – men også her er der et mindre fald.

- Vi har valgt at kalde unge i dag for ‘Generation fornuftig’, fordi de drikker mindre, spiser sundere, rygere mindre og venter med at have sex den første gang, siger hun.

Når unge endelig har sex, bruger næsten ni ud af ti prævention – og på fem år er antallet af årlige teenageaborter faldet fra 2.830 til 2.051.

Sidste år viste et studie, at gennemsnitsalderen for unges seksuelle debut siden 1960’erne havde været stabilt på 16 år, siger professor i sexologi Christian Graugaard fra Aalborg Universitet.

- Med de forbehold, som man altid skal tage, så er der noget der tyder på, at vi ser en tendens, hvor flere unge venter lidt længere med den seksuelle debut, siger han.

Han kalder det en interessant udvikling, som han gerne vil se nærmere på - og så har han et politisk indspark

- Hvis jeg skulle tage de politiske briller på, så har vi jo i flere år haft succes med den årlige Uge Sex-kampagne, hvor vi har fået sat det sunde seksualliv påskoleskemaet. Det har nok haft en vis indflydelse, og her er det jo trist, at det ser ud til at Folketingets partier har sparet kampagnerne væk, så der ikke er penge efter næste år, siger professoren.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Øksemandens far står frem: 'Hvorfor...
bt.dk
To FCK-spillere dumper: Forrygende...
bt.dk
FCM-træner jubler efter vigtg sejr i...
bt.dk
Psykolog hører tit disse ord fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx