Af - 30/04-14 10:58; Opdateret: 30/04-14 11:45

Dumpet kræftscreening: SF kræver redegørelse fra ministerDumpet kræftscreening: SF kræver redegørelse fra minister

Özlem Cekic kræver en redegørelse fra sundhedsministeren, efter eksperter har dumpet den danske screening for livmoderhalskræft.

storybild

Özlem Cekic (Billede: Polfoto)

SF's sundhedsordfører Özlem Cekic kræver nu en redegørelse fra sundhedsminister Nick Hækkerup, efter at metroxpress har beskrevet, hvordan dansk screening for livmoderhalskræft ikke lever op til otte ud af ni opstillede kvalitetsstandarder og får dumpekarakter af danske eksperter.

- Jeg har bedt Sundhedsudvalget om en redegørelse på baggrund af jeres artikel, og jeg har bedt sundhedsministeren om at komme med helt konkrete forslag til, hvordan vi kan ændre forholdene, så der bliver skabt tryghed omkring screening og undersøgelser, siger hun til metroxpress.


Har du oplevet problemer med screeninger eller blevet fejlagtigt frikendt for kræft?
Så skriv til journalist Anders Borup Sørensen her eller journalist Maria Cuculiza her.

Ifølge Carsten Rygaard, der er formand for Dansk Kvalitetsdatabase for Livmoderhalskræftscreening, er kritikken unuanceret, og det kan tage flere år at leve op til de ni standarder, som er udarbejdet af en række fagpersoner tilbage i 2008 for at højne screeningskvaliteten.

Men den udmelding vækker hovedrysten hos SF's sundhedsordfører.

- Det kan jeg slet ikke forstå. Det er alarmerende, at vi er så dårlige til at behandle i Danmark. Vi skal være meget mere ambitiøse. Det må altid være ambitionen at redde liv. Det er et meget beskedent ønske, siger Özlem Cekic.

Livmoderhalskræft: Dansk screening dumper med et brag
Livmoderhalskræft: Dansk screening dumper med et brag

De ni kvalitetsstandarder: 

1. Kapacitet - Opfyldt 

Alle screeningsafdelinger skulle i 2012 undersøge mindst 15.000 celleprøver. Alle 15 afdelinger opfyldte det krav. Fremover skal afdelingerne undersøge mindst 25.000 celleprøver. Hvorvidt det er sket vides endnu ikke.

2. Deltagelse og invitation – Ikke opfyldt 

Mere end 75 procent af de kvinder, der modtager invitation til screening, bør have taget imod inden for 90 dage. Det skete kun i 64,2 procent af tilfældene i 2012.

3. Prøvekvalitet - Ikke opfyldt 

Andelen af ubrugelige celleprøver skal være under 1,5 procent. I 2012 var tallet 1,9 procent på landsplan, og under halvdelen af landets 15 screeningsafdelinger opfylder kravet på under 1,5 procent.

4. Diagnostisk kvalitet - Ikke opfyldt 

Celleprøverne skal i mindst 70 procent af de tilfælde, hvor kvinder har celleforandringer, der kan føre til kræft, finde disse syge celler. Kun tre ud af de 15 danske afdelinger opfylder mindstekravet på de 70 procent.

5. Svartid - Ikke opfyldt 

Mindst 95 procent af celleprøver skal inden for 10 hverdage sendes videre til den undersøgte kvindes læge. Tallet var på landsplan 91,1 procent i 2012, men det varierer fra 73,7 til 99,7 i de forskellige regioner. Kun to regioner opfylder kravet på mindst 95 procent.

Tina døde af livmoderhalskræft - selvom hun var blevet screenet
Tina døde af livmoderhalskræft - selvom hun var blevet screenet

6. HPV-test - Ikke opfyldt 

Andelen af kvinder over 30 år, hvor celleprøven viser celleforandringer,  som også får lavet en HPV-test, bør ligge over 95 procent, men ligget samlet på kun 91 procent - flere hospitaler ligger nede på kun godt 50 procent.

7. Dækningsgrad - Ikke opfyldt 

Mere end 85 procent af alle danske kvinder mellem 23-64 år skal testes. I 2012 var tallet faldet til under 75 procent.

8. Opfølgning - Ikke opfyldt 

Kvinder, som har fået taget en ubrugelig prøve eller en prøve, der viser tegn på livmoderhalskræft, skal have en ny prøve og eventuel undersøgelse og behandling inden for tre måneder. Fejlprocenten skal ligge på under to procent, men mellem hver fjerde og femte kvinde bliver ikke genindkaldt i tide afhængigt af region.

9. Antal tilfælde af livmoderhalskræft - Ikke opfyldt 

Antallet af diagnosticerede tilfælde skal ligge på under 350 pr. år. I 2011 var tallet 398.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du styr på Magnussen? Formel 1...
bt.dk
Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx