Af Benjamin Krogh - 11/09-15 08:19

Staten kan have tabt en milliard på lånecirkus med aktierStaten kan have tabt en milliard på lånecirkus med aktier

Spekulation i at udlåne danske aktier for mere end 70 milliarder kan have slået milliardhul i statskassen.

storybild

Danske aktier til en værdi af over 70 milliarder kroner er tilsyneladende blevet brugt i et omfattende lånecirkus, der kan få statens tab på uretmæssig udbetaling af udbytteskat til at vokse markant.

Det skriver Børsen.

Tidligere er det blevet afsløret, at Skat angiveligt har sendt 6,2 milliarder til udenlandske bagmænd på grund af svindel med udbytteskat, men samtidig er der muligvis også foregået åbenlys spekulation med udlån af danske aktier.

Don Ø efter dom: Forstår ikke byrettens vurdering
Don Ø efter dom: Forstår ikke byrettens vurdering

Det kan have slået et hul i statskassen på yderligere en milliard, skriver avisen.

31. marts sidste år – midt i udbyttesæsonen – steg udlånet af danske aktier til 85 milliarder kroner fra de 12 milliarder, det havde ligget på i gennemsnit de tre foregående kvartaler.

Også året inden var udlånet markant højere i slutningen af marts, fremgår det af rapporter fra analysehuset Markit, der er verdens førende inden for statistik om aktieudlån.

Kinas aktier tager endnu et vildt dyk
Kinas aktier tager endnu et vildt dyk

- Det er ikke en tilfældighed. Det indikerer sandsynligvis, at der foregår skatteunddragelse, som myndighederne burde kunne udfordre lovligheden af, siger den tyske skatteekspert Markus Meinzer, senioranalytiker i organisationen Tax Justice Network, til Børsen.

Børsen har med hjælp fra skatteeksperter regnet sig frem til, at den danske stat kan have udbetalt cirka en milliard kroner samlet i uretmæssig refusion af udbytteskat fra 2013 til 2015.

Beregningerne forudsætter, at de udlånte aktier har givet samme udbytte, som danske aktier har givet i gennemsnit, og at den udenlandske investor, der har lånt aktien, helt har undgået udbytteskatten, som er på 27 procent.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Don Ø kendes skyldig i kursfup

LÆS OGSÅ: Amerikanske aktier slutter sig til blodrød aktiedag

LÆS OGSÅ: Danske aktier i største endagsfald: Europæiske bløder også

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx