Af Lars Fogt - 22/09-15 07:51

Minister klar til at tilbageholde gravide misbrugereMinister klar til at tilbageholde gravide misbrugere

Antallet af nyfødte af misbrugere, der skal i behandling for abstinenser, satte i 2013 rekord med 109.

storybild

109 børn blev i 2013 født på danske hospitaler med abstinenser af mødre, der var alkoholikere eller narkomaner. (Billede: Polfoto)

Aldrig er så mange danske børn født som afhængige af alkohol og narko.

I 2013 fik 109 børn konstateret abstinenser, året før var det 73 og i 1999 var det 40, det viser en ny rapport om gravide misbrugere fra en arbejdsgruppe under Socialministeriet og Sundhedsminsiteriet.

Årligt bliver 11 børn født med diagnosen FAS, der giver hæmmet vækst og hjerneskade.

Mange gravide alkoholikere og narkomaner går i behandling, men hvert år er der, ifølge rapporten, 10-15 misbrugere, der ikke vil lytte.

Rapporten foreslår, at man i yderste instans tilbageholder den gravide misbruger til hun har født. Det gør man i dag i Norge.

- Jeg synes, det er en rigtig god ide. Vi ved at det er personer i de grupper, der ofte føder børn med varige handicap. De børn svigter vi massivt, når vi sender mødrene tilbage i deres misbrug, siger May Olofsson, tidligere leder af familieambulatoriet i Region Hovedstaden.

Bagsværd Observationshjem vil gerne være et trygt hjem for tilbageholdte gravide misbrugere.

- Vi modtager et par gange om året nyfødte børn, der er født af misbrugere. Før vi modtager dem er de dog under en nedtrappende behandling på hospitalet - det kan være med opiumdråber, siger forstander Otto Juhl.

Socialminister Karen Ellemann (V) er klar til at bruge tvang mod gravide misbrugere.

- Jeg er klar til at tage langt skrappere midler i brug. Jeg vil meget gerne se på, om vi kan bruge tvang i de meget alvorlige sager, hvor jeg stiller mig på de ufødte børns side, siger hun og fortæller hun vil indkalde alle folketingets partier til forhandling.

Socialdemokraterne er klar til et indgreb.

- Vi må tilbageholde gravide misbrugere, der ikke er ved sine fulde fem og ikke kan styre sit misbrug, siger socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Og hos de Radikale og SF er de"generelt ikke meget for tvang."

- Men jeg er klar til at undersøge muligheden i de her meget ulykkelige sager, siger socialordfører, Trine Torp, SF.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx