Af - 24/09-14 10:29

Så lidt ved danske unge om deres juridiske rettighederSå lidt ved danske unge om deres juridiske rettigheder

Ærgerligt, at flere ikke kender til deres rettigheder, mener administrerende direktør for Danske Advokater.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Kun hver anden unge dansker mellem 18-34 år ved, at de til hver en tid kan få gratis rådgivning af en af landets advokatvagter eller retshjælpsinstitutioner med juridiske spørgsmål. Eksempelvis lejeforhold, ansættelsesforhold, forbrugerkøb, ægtepagter, underholdsbidrag mv.

Derudover viser den nye undersøgelse, som A&B Analyse har foretaget for brancheforeningen Danske Advokater, også, at kun omkring hver anden unge dansker ved, hvad 'fri proces' er.

Det er et tankevækkende resultat:

- Jeg synes, man har lov til at forlange, at folk i et retssamfund som Danmark er bekendt med sine rettigheder, siger administrerende direktør for Danske Advokater, Paul Mollerup, til metroxpress og fortsætter:

Jesper må ikke få netbank og er fanget i et helvede af gebyrer
Jesper må ikke få netbank og er fanget i et helvede af gebyrer

-Der er situationer, hvor folk tænker, 'det er bare ærgerligt', hvor en enkelt snak med en jurist eller advokat kunnet have hjulpet dem i den rigtige retning, siger han.

Der findes tre forskellige rådgivningstrin. Det første er altid gratis, og det er også det mest basale. Det kan du læse mere om ved at klikke her.


Kommuner tjener på at snyde syge for deres penge
Kommuner tjener på at snyde syge for deres penge

På Christiansborg tager man undersøgelsen roligt. Næstformand i retsudvalget, Tom Behnke, mener ikke, at det som sådan er et problem:

- Hvad ved man om sådan noget, hvis man ikke har haft brug for det før? Der er forskellige steder i landet, hvor der er ordninger, hvor de socialt udsatte kan få informationen, og der er forskellige foreninger, der gør et godt stykke arbejde for at oplyse folk, siger han til metroxpress og lægger dermed vægt på, at det ikke umiddelbart er Folketingets job at gøre mere for at oplyse om emnet.

Fjernvarme-bommert smadrer families hjem
Fjernvarme-bommert smadrer families hjem

Facebook-opdateringer kan blive rigtig dyre ved indbrud
Facebook-opdateringer kan blive rigtig dyre ved indbrud

Rasmus Prehn, der sidder i retsudvalget for Socialdemokraterne, er umiddelbart enig:

- Det er da ærgerligt, at der ikke er flere, som ikke er opmærksomme på det. Det kan også være, at der er mange, der ikke har brug for det, så opsøger man den måske heller ikke. Jeg synes lige, man skal tage det med et gran salt. Hvis man spurgte dem der havde brug for hjælpen, og de ikke vidste den var tilgængelig, så var det meget problematisk. Det er da altid godt, hvis der er kendskab til muligheden, men der er også en forklaring på det, lyder det.

Du kan læse mere om emnet, hvor du kan få hjælp, og hvad du kan få hjælp med ved at klikke ind på Dansk Advokatsamfund her.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Lamslået over Skats direktør-finte:...
bt.dk
Træner skreg i omklædningsrummet: 'Så...
bt.dk
Historisk kro i flammer: Står ikke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx