Af - 09/04-15 16:10; Opdateret: 09/04-15 17:33

Første dansker fældet af ny Syrienkriger-lovFørste dansker fældet af ny Syrienkriger-lov

For første gang har dansk politi inddraget pas og udstedt udrejseforbud til en person, som mistænkes at rejse til en væbnet konflikt i udlandet.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

Siden 1. marts i år har dansk politi haft mulighed for at inddrage pas og give udrejseforbud til personer, som mistænkes for at have til hensigt at rejse til f.eks. Syrien eller Irak for at deltage i væbnede konflikter.

Og nu har politiet herhjemme med baggrund i den nye lov inddraget det første pas og udstedt det første udrejseforbud - begge beslutninger vedrører den samme person.

PET: Hver femte danske Syrien-kriger har været fængslet
PET: Hver femte danske Syrien-kriger har været fængslet

Det oplyser Rigspolitiet over for metroxpress.

Det er Københavns Vestegns Politi, som behandler sagen, og her oplyser man, at der er tale om en 23-årig mand fra kredsen.

- Vi traf afgørelse den 16. marts efter de nye regler i pasloven og udlændingeloven, som giver mulighed for at give udrejseforbud, inddrage pas eller nægte udstedelse af pas til folk, hvor man har grund til at antage, at de vil rejse ud til væbnede konflikter, siger Helene Schrøder, som er sekretariatschef hos Vestegns Politi.

Hun oplyser overfor metroxpress, at udrejseforbuddet for den 23-årige danske statsborger gælder i et år med virkning fra 16. marts.

- Afgørelsen kan påklages til os eller indberettes til domstolene, men det er den ikke blevet, siger Helene Schrøder, som på grund af tavshedspligten ikke kan gå yderligere i detaljer om, hvor manden ønskede at rejse hen, eller hvordan politiet er kommet på sporet af manden.

Syrienskrigernes rejseguide: Turen går til Islamisk Stat
Syrienskrigernes rejseguide: Turen går til Islamisk Stat

Den nye lov om inddragelse af pas og udrejseforbud blev fremsat i december sidste år, og den udspringer af regeringens handlingsplan om forebyggelse af radikalisering og ekstremisme, der skal styrke indsatsen mod radikalisering og den strøm af danske statsborgere, som i de senere år har deltaget til konfliktområder i Syrien og Irak.

Ifølge Rigspolitiet er sagen fra Københavns Vestegns Politi den hidtil eneste sag, hvor den nye lov er taget i brug.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx