Af Fie West Madsen - 15/11-17 20:10

DMI med dyster forudsigelse: Den koldeste vinter i flere år kan ramme DanmarkDMI med dyster forudsigelse: Den koldeste vinter i flere år kan ramme Danmark

Is og sne på vej.

storybild

Ifølge DMI kan vi meget vel få den koldeste vinter i fem år. (Billede: Bax Lindhardt)

Meget tyder på, at vi de kommende måneder skal finde endnu tykkere vanter frem end de forgangne år. Vinteren kan nemlig meget vel blive den koldeste i fem år.

Det oplyser DMI i den seneste vinterprognose, som udkom onsdag og gælder fra december 2017 til og med februar 2018.

Det faktum, at vinteren kan blive den koldeste i fem år, skal dog ses i lyset af, at de seneste fire vintre har været usædvanligt milde. Men holder prognosen stik, betyder det færre fronter med regn og til gengæld mere kulde, sne og is.

»Vintervejret vil dog fortsat mest være præget af mildt vejr fra vestlige retninger. Men i år vil det oftere blive afbrudt af køligere vejrtyper, som kigger forbi med både regn, slud eller sne,« fortæller langtidsmeteorolog og vagtchef ved DMI Martin Lindberg i en pressemeddelelse.

Han tilføjer også, at der er mulighed for, at vi i løbet af vinteren kan stå på skøjter på isklædte danske søer.

Trods en kommende kold vinter understreger vagtchefen, at vi langtfra taler om en af de koldeste vintre nogensinde.

»Vi vil dog næppe opleve en streng vinter, som vi husker dem fra 80´erne,« siger Martin Lindberg.

Selvom DMI allerede nu kan give et skøn over vintervejret, er det dog for tidligt at sige noget helt sikkert, da der altid er en vis usikkerhed forbundet med sæsonprognoser.

Af samme grund er det også svært allerede nu at sige for meget om, hvilket vintervejr vi specifikt kan forvente til jul.

'Præcis hvornår i december kulden kommer, er det endnu for tidligt at sige. Samlet set er der dog risiko for, at december ender mærkbart koldere end de seneste fire år,' lyder det i DMI's sæsonprognose, som også spår, at 'sandsynligheden for kolde og vinterlige indslag og en gennemsnitstemperatur under normalen fortsat er høj' i både januar og februar.

Herunder kan du se DMI's tidligere udsendte månedsprognose, der gælder til 10. december.

DMI har tidligere udsendt en månedsprognose, der gælder til og med den uge 48.

Nedenfor kan du se, hvordan prognosen ser ud for de enkelte uger:

UGE 46 (denne uge)

Ugen starter med en tør og ret kølig nordvestlig strømning. Det bliver klart med chance for en del efterårssol. Dagtemperaturerne ligger nede mellem 4 og 8 grader, og vi får nattefrost flere steder. Der kan således være risiko for rimglatte veje særligt i nat- og morgentimerne. Vejret bliver dog efterhånden mere omskifteligt, og der kan komme fronter med regn.

Mod slutningen af ugen får vi sandsynligvis igen en relativt kold nordlig- eller nordvestlig luftstrøm. Muligvis passerer et kulinglavtryk landet fra nordvest, og i halen på det kan følge de første lokale slud- eller snebyger. I gennemsnit ser ugen ud til samlet set at ende ca. en grad koldere end normalt, men samtidigt også med noget mindre nedbør end normalt.  

UGE 47 OG 48:

Det er ikke muligt at forudsige detaljer i vejret i disse uger, men i prognoserne er der relativt tydelige tendenser til højere tryk end normalt i et bælte fra Grønland over Island til Nordskandinavien. Samtidigt er der lavere tryk end normalt over Sydvesteuropa. I praksis betyder det, at vi kan forvente en mere østlig eller nordøstlig strømning af koldere luft end normalt ned over Sydskandinavien. Vejret bliver i så fald tørrere end normalt, men vi får nok kun enkelte dage med solskin. En kold østlig luftstrøm over de relativt varme havområder giver sandsynligvis en del slud- eller snebyger, som især ved østvendte kyster kan blive kraftige. Nattefrosten kommer efterhånden oftere og bliver mere udbredt.                   

Kilde: DMI

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Formand efter kontroversiel aftale:...
bt.dk
Dansk energikæmpe satser på gigantisk...
bt.dk
Taxa-firma leder efter kunde: Kender...
bt.dk
Disse tre huse koster under 100.000...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx