Af Jeppe Elkjær Andersen - 27/07-17 08:27; Opdateret: 27/07-17 10:20

PAS PÅ! Stor tilbagekaldelse af medicin - den er forfalsketPAS PÅ! Stor tilbagekaldelse af medicin - den er forfalsket

Medicin er blevet solgt siden december 2016.

storybild

Et præparat mod skizofreni i falsk indpakning bliver ifølge Berlingske nu tilbagekaldt af Lægemiddelstyrelsen. Sagen er en af de første, hvor den forfalskede medicin er havnet på det danske marked via den legale distributionskæde. Free/Colourbox /arkiv

Psykisk syge danskere kan være blevet behandlet med skizofrenimedicin i forfalskede indpakninger. Præparatet er udleveret på sygehuse og apoteker.

Det fremgår ifølge Berlingske af en redegørelse fra Lægemiddelstyrelsen, som nu tilbagekalder flere partier af det pågældende præparat, Xeplion på 150 milligram.

Præparatet har været solgt på det danske marked siden jul.

Lægemiddelstyrelsen vurderer, at risikoen for patienterne er lav. En analyse af de forfalskede pakninger har vist sig at indeholde de rigtige aktive stoffer i de rigtige mængder.

Men alligevel er det en ikke en god sag, hvis man spørger formanden for Landsforeningen SIND, Knud Kristensen.

»Det er skidt, hvis der fifles med lægemidler, som er noget, der skal omgås med forsigtighed, og hvor man skal kunne være sikker på, at dét, man får, også er dét, man skal have,« siger han til Berlingske.

Sagen er en af de første, hvor den forfalskede medicin er havnet på det danske marked via den legale distributionskæde.

Hidtil har sager om forfalsket medicin i Danmark primært handlet om borgere, der selv har bestilt, betalt og importeret forskellige former for præparater via tvivlsomme hjemmesider på nettet.

Den aktuelle sag kommer derfor bag på Mikkel Møller Rasmussen, konsulent i Lægemiddelindustriforeningen.

»Sagen er meget overraskende. Vi går for at have en meget høj sikkerhed inden for de officielle distributionskanaler. Problemet med forfalsket medicin hér anses for at være et ikkeeksisterende problem,« siger han til Berlingske.

Sagen er begyndt i Tyskland, hvor en parallelimportør opdagede forfalskningerne - og dem har danske lægemiddelimportører også fået fat i.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er forfalskningen udført meget professionelt. Derfor har den været meget svær at spotte for parallelimportørerne.

Sidste år viste en undersøgelse fra EU's patentmyndighed ifølge Berlingske, at medicinalbranchen årligt mister 4,4 procent af det legale medicinsalg på grund af forfalsket medicin.

Det svarer til mistede indtægter på knap 76 milliarder kroner.

Lægemiddelindustrien er nu i gang med at etablere en organisation, DMVO – Dansk Medicin Verifikation Organisation - som netop har til formål at få opsporet og stoppet forfalsket medicin i den legale distributionskæde. Og så skal der blandt andet indføres stregkoder, som gør det nemmere at identificere, om medicin er ægte.

Blandt andet indføres der nye stregkoder på medicinpakker, så alle led i distributionskæden kan aflæse dem og undersøge hver medicinpakkes ægthed.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kent Nielsen anede ikke, at han ville...
bt.dk
Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Midtjylland opgav guldet og har sat...
bt.dk
Årets hidtil dyreste hussalg: Så...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx