07/03-14 06:09

Danskere: Partihoppere bør forlade FolketingetDanskere: Partihoppere bør forlade Folketinget

To ud af tre danskere mener, at politikere, der skifter parti, skal træde ud af Folketinget, viser måling.

storybild

Ikram Sarwar skiftede kort efter kommunalvalget fra Socialdemokraterne til Radikale Venstre i Københavns Kommune. (Billede: Polfoto)

Det kræver en tur på bænken, før en folkevalgt politiker kan skifte parti. I hvert fald, hvis det står til et stort flertal af danskerne.

I en måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, svarer to ud af tre, at politikerne bør træde ud af Folketinget og overlade deres mandat til en suppleant i stedet for at tage mandatet med direkte over i et andet parti.

Margrete Auken raser over Idas partihop
Margrete Auken raser over Idas partihop

Den store enighed blandt vælgerne skyldes ifølge professor i vælgeradfærd ved Aarhus Universitet Rune Slothuus, at partiskift bliver opfattet som et moralsk anliggende, og derfor går svarene på tværs af partiskel.

- Mange vælgere opfatter det, som om politikerne skifter, fordi de vil holde fast i deres taburet for enhver pris. Det gør vælgerne skeptiske, siger han til Jyllands-Posten.

Forsker: Partihop og borgmesterkup får folk i stemmeboksene
Forsker: Partihop og borgmesterkup får folk i stemmeboksene

Flere forskere peger på, at vælgernes tillid til politikerne er dalet i de senere år, blandt andet på grund af de mange partiskift, der har været, og diskussionen om løftebrud, som har klæbet sig til regeringen.

- Det kan ende med at gøre landet sværere at regere, fordi vælgerne ikke stoler på politikerne i samme grad som tidligere, siger Rune Stubager, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet til Jyllands-Posten.

Partiskiftene bliver dog kun et demokratisk problem, hvis antallet af afhoppere ikke kommer ned på et "normalt leje" igen, påpeger han.

Han nævner særligt de mange exitter fra SF siden valget i 2011, men forventer, at antallet af partihoppere vil falde igen.

Partihop i København flytter vigtigt mandat
Partihop i København flytter vigtigt mandat

Europaparlamentariker Emilie Turunen er en af de SF'ere, der har skiftet parti og gået over til Socialdemokraterne, og ifølge Jyllands-Posten, kan hun godt forstå danskernes frustration.

Men hun mener også, at hun var blevet "hamrende utroværdig", hvis hun var blevet, fordi "SF skiftede kurs midt i mit mandat", siger hun til avisen.

Undersøgelsen er foretaget blandt 944 danskere.

/ritzau/


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx