06/05-14 07:10; Opdateret: 06/05-14 08:02

Flertal vil se på forbud mod bloddonationFlertal vil se på forbud mod bloddonation

En række politiske partier uden om regeringen ønsker at se på det danske forbud mod homoseksuelle bloddonere.

storybild

(Billede: Polfoto)

Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Liberal Alliance opfordrer sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til at revurdere det danske forbud mod at lade homoseksuelle mænd donere blod, skriver Information tirsdag.

I dag kan gruppen ikke blive bloddonorer, fordi de anses for at have en større risiko for at være smittet med hiv og hepatitis end heteroseksuelle.

Stor pose hash doneret til Frelsens Hær
Stor pose hash doneret til Frelsens Hær

Men flere lande har lempet på deres forbud og gjort det afhængig af, om den enkelte homoseksuelle faktisk tilhører risikogruppen ved at have mange partnere.

Enhedslisten har allerede bebudet et beslutningsforslag om "udvidelse af bloddonation".

- Vi skal hele tiden rekruttere nye bloddonorer - og vi mangler især yngre mænd, som gennemsnitligt set har en høj blodprocent og derfor er gode donorer. Det er tosset at udelukke en større gruppe, uden at der er fagligt belæg for det, siger partiets sundhedsordfører, Stine Brix.

I dag udspørges bloddonorer om helbredstilstand, adfærd, sygdomme, medicinforbrug, vaccinationer og om ophold i geografiske områder, hvor der er øget risiko for blodbårne smitsomme sygdomme.

Skabt for hinanden: Nyrepatient giftede sig med donor
Skabt for hinanden: Nyrepatient giftede sig med donor

På samme måde bør der gælde en konkret vurdering af de homoseksuelles adfærd frem for en permanent udelukkelse, mener SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic, som henviser til Sverige, der tillader homoseksuelle mænd at give blod, hvis de ikke har haft sex med en mand inden for det seneste år.

Sundhedsminister Nick Hækkerup er villig til at drøfte spørgsmålet med sundhedsordførerne.

- Personligt er jeg bestemt optaget af, at homoseksuelle ikke diskrimineres, men det her handler ikke om homoseksuelle. Det handler om patienternes sikkerhed - ingen skal være bange for at blive smittet med en alvorlig sygdom, når de modtager donorblod. Og så længe Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er større risiko, så lytter jeg til det, siger han til Information.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet modsiger Qvortrups nye...
bt.dk
Far til 14-årige og udviste Yiming:...
bt.dk
Hov, er det ikke?! Dronning Elizabeth...
bt.dk
Banedanmark efter forsinkelser landet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx