Af - 26/01-16 14:41

Lise efter kræftbehandling: Min æggestok er frosset ned i 20 deleLise efter kræftbehandling: Min æggestok er frosset ned i 20 dele

Ifølge en ny rapport har kun knap en fjerdedel af de unge mødt en læge eller sygeplejerske, som har talt rigtigt med dem om emnet.

storybild

Privatfoto

Da Lise Hvistendals kræftlæger for tre år siden tilbød hende at få frosset sin ene æggestok ned, så hun senere kunne få børn, var hun ikke et nanosekund i tvivl om at takke ja.

- Jeg var blandt de heldige, som fik tilbuddet, inden de startede kemo- og hormonbehandlinger, fortæller restaurantchef Lise Hvistendal på 31, som er blevet opereret og medicinsk behandlet for brystkræft.

Ifølge retningslinjerne har hospitaler pligt til tale med alle unge kræftpatienter om, hvordan de medicinske behandlinger kan ødelægge deres fertilitet samt tilbyde dem de behandlinger, som kan redde deres evner til at få børn bagefter. Men det sker for sjældent.

Det viser en ny undersøgelse af unge mellem 15 og 29 år med kræft fra Kræftens Bekæmpelse.

Trine overlevede kræft – og forsøgte at begå selvmord
Trine overlevede kræft – og forsøgte at begå selvmord

-Jeg har altid ønsket et liv med børn. Og jeg har undgået en masse følelsesmæssig stress ved at de reddede min æggestok og æg, for det har givet mig fantastisk meget ro hele tiden at vide, at jeg på trods af sygdommen og dens fertilitetsødelæggende behandlinger alligevel fortsat har mulighed for at blive gravid.

Kræftsyge overhører symptomer
Kræftsyge overhører symptomer

Og Lise Hvistendal er ikke kun glad for muligheden. Det indgår også i hendes fremtidsplaner at gøre brug af den.

- Lige nu får jeg også hormondæmpende medicin, men inden for de nærmeste år
kan jeg holde pause med den, og jeg er ikke i tvivl om, at jeg i den periode vil udnytte mulighederne for at blive gravid.

LÆS OGSÅ: Unge kræftoverlevere har angst og selvmordstanker

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx