24/08-17 16:39

Fire tegn på du bør skifte bankFire tegn på du bør skifte bank

Både personlige oplevelser og kølige kontanter kan ligge til grund for et bankskifte.

storybild

København. De kloge siger, at man ikke må være for loyal over for sin bank, og mange af os overvejer da også, om det ikke er på tide med en ny.

Men der er nogle gange langt fra tanke til handling, så her er en række punkter, du kan sætte plus eller minus ud for, hvis du overvejer, om det er på tide at få skiftet.

1) Personligt samspil

De fleste kommer kun sjældent i banken, og når det sker, er det ofte med forandringer, huskøb, billån eller andre store ting i sigte.

Derfor er det vigtigt, at bankrådgiveren er en person, du stoler på – og at du forstår, hvad de siger. Det forklarer Susanne Arvad, indehaver af Arvad Finanshus:

- Nogle bankkunder kan ikke komme i kontakt med deres rådgiver, når de prøver. Eller også forstår de ikke, hvad rådgiveren siger, når ting skal forklares, og sådan skal det altså ikke være, siger hun.

2) For stor loyalitet

De seneste år er det kun gået én vej med renteniveauet herhjemme, og bankerne er samtidig blevet mere aggressive i deres jagt på nye kunder.

Det betyder, at de ofte vil sikre gode tilbud for at lokke nye kunder ind i folden, mens allerede eksisterende kunder måske betaler unødvendigt meget for lån og kreditter.

Det forklarer Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonom ved Forbrugerrådet Tænk.

- Mange, der har været kunde i en bank gennem en årrække, betaler for meget. Især på andelsboligmarkedet lige nu betaler de gamle kunder for, at banken går ud og henter nye kunder ind. Renten er faldet så meget, at de gamle kunder betaler for meget, hvis de betaler det samme som før rentefaldet, forklarer han.

3) Livsændringer

- Man bør gå sin bankaftale efter i sømmene, når der indtræffer livsændringer - både den ene og den anden vej, forklarer Susanne Arvad.

Det kan være, når man flytter sammen eller bliver skilt og flytter hver for sig. Når storken kommer på besøg, og igen når børnene flyver fra reden. Hvis man sikrer sig en lønstigning, eller hvis man mister jobbet og ryger på dagpenge en tid.

- Arbejdsløse risikerer, at forsikringer via pensionen for tabt arbejdsevne eller ved dødsfald bortfalder efter en periode. Så det er vigtigt at vide, hvor vidt konsekvenserne ved den her livsændring rækker, understreger Susanne Arvad.

4) Det er længe siden

På grund af de seneste års renteudvikling, så bør de fleste tage deres engagement i banken op til genovervejelse meget oftere, end de gør.

- En gang om året kommer der en renteoversigt fra banken. Den kan bruges til at undersøge markedet, forklarer Susanne Arvad.

For det er ikke sikkert, at du er nødt til at skifte bank, hvis du nu godt kan lide din rådgiver og de aftaler, du har nu. Men for at få bedre priser og vilkår, er det godt at vide, hvilke andre muligheder, der er derude.

- Lad dem vide, at du har set dig omkring og fundet bedre priser andre steder, men at du gerne vil blive ved dem, hvis de kan gøre det bedre for dig at være kunde. Hav styr på dine ting, og hav et budget klar, vid hvad du gerne vil have ud af det, og hvor meget eller lidt rabat du vil acceptere. Kommer du ikke igennem med det, så signalér, at prisen er så vigtig for dig, at du vil gå i gang med et bankskifte, råder Morten Bruun Pedersen.

Fakta: Sådan skifter du bank

- Skab overblik over dine aftaler og aktiver. Hvad skal du bruge af banklån, realkredit, billån, pension og forsikringer.

- Læg et grundigt budget. Du kan finde skemaer, der kan hjælpe, online eller få et hos din bank.

- Brug sider som Mybanker eller pengepriser.dk til at få en idé om, hvilke pengeinstitutter der kan passe til dine behov. Her kan man også vælge at investere i en uvildig rådgiver, der kan gøre arbejdet for dig og forhandle for dig.

- Kontakt to-tre pengeinstitutter, og bed om et møde. Hold kortene tæt til kroppen, og sig hvad du gerne vil have, men oplys ikke, hvad du betaler for det nu – så er det nemlig ikke sikkert, du får deres bedste tilbud men blot et tilbud lige under dit nuværende.

- Vær ikke så andægtig over for banken. Et lån er ikke en tjeneste men en vare, du køber, og hvis den er for dyr, kan du prøve at købe den billigere et andet sted.

- Når du får tilbud fra de nye banker, så bed dem om at dække udgifterne, der er ved at flytte dig over til dem.

- Få alle aftaler på skrift, så du kan afvise at betale udgifter, der ikke blev oplyst fra start – hvis der eksempelvis kommer et uventet gebyr for et kort eller en aftale.

Kilder: Morten Bruun Pedersen og Susanne Arvad.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx