04/05-14 10:26

Hver dag dør 16 danskere af uhyggelig lungesygdomHver dag dør 16 danskere af uhyggelig lungesygdom

Lungesygdommen KOL er en tikkende bombe under mange danskeres helbred og dermed under samfundsøkonomien.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Over 400.000 danskere lider af den livstruende lungesygdom KOL. Men halvdelen ved det ikke, fordi de enten diagnosticeres forkert eller slet ikke bliver diagnosticeret.

- Lungesagen mangler bevågenhed og får kun få midler til forebyggelse, opsporing, behandling og rehabilitering. Det koster dyrt både menneskeligt og for samfundet, siger administrerende direktør i Danmarks Lungeforening, Anne Brandt.

Hanne døde af kræft fra transplanterede lunger
Hanne døde af kræft fra transplanterede lunger

Ifølge foreningen har Danmark den højeste dødelighed af KOL i hele EU. Hver dag dør 16 danskere af KOL.

Sygdommen medfører cirka 54.000 ambulante lægebesøg om året og 25.300 indlæggelser. Behandlingen løber op i otte milliarder kroner årligt. Oveni kommer fire-fem milliarder kroner i kompensation for tabt erhvervsevne.

- I en travl hverdag overser lægerne ofte at foretage en lungefunktionsmåling, når patienterne kommer hostende i klinikken.

- Patienterne bringer ikke selv spørgsmålet på banen, fordi de har vænnet sig til at hoste, harke og have åndenød. De tilskriver deres tilstand, at de er blevet ældre, er i dårlig form, er overvægtige og ryger eller har røget, siger professor, dr.med., Ronald Dahl fra Allergicentret på Odense Universitets Hospital til websitet voksnekvinder.dk.

Marlboromanden er død af KOL
Marlboromanden er død af KOL

Under halvdelen af patienterne med svær KOL får medicinsk behandling. Korrekt behandling af KOL kan reducere 25 procent af sygdomsbyrden.

I forsøg på at undgå åndenød foretager KOL-patienten sig intuitivt stadigt mindre og dermed forringes den fysiske kondition. Men netop den daglige fysiske aktivitet er meget vigtig, hvis patienten skal bevare sine normale organfunktioner.

Phil Everly er død
Phil Everly er død

- Hvis der ikke gøres noget drastisk, vil vi se langt flere patienter med KOL i fremtiden, siger Ronald Dahl.

Hver femte KOL-patient har aldrig været ryger
Hver femte KOL-patient har aldrig været ryger

- Danske Regioner indgik sidste år aftale med regeringen om regionernes økonomi for 2014 med lungerne som særligt fokusområde og især tidlig opsporing af KOL. Men vi afventer fortsat at se konkrete tiltag, siger Anne Brandt.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Folk gør tykt grin med Fakta efter...
bt.dk
Væbnet betjent blev uden for skole...
bt.dk
Glem Real Madrid! Derfor var...
bt.dk
Ekspert: De unge kongelige kommer til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx