Af Ritzau - 31/10-16 08:34; Opdateret: 31/10-16 11:21

DF-formand efter chokmåling: Det kræver en hård kamp at vinde vælgerne tilbageDF-formand efter chokmåling: Det kræver en hård kamp at vinde vælgerne tilbage

DF får en vælgerlussing i en ny meningsmåling. Partiet kan dog vinde stemmer tilbage, vurderer kommentator.

Når det ikke går godt i Dansk Folkeparti, så er det også et nederlag for resten af partierne i blå blok. Derfor kan det vise sig at blive fatalt for blå blok, hvis vælgertilbagegangen i DF fortsætter.

Det vurderer Thomas Larsen, der er politisk kommentator på Berlingske.

I en ny Voxmeter-måling svarer 15,8 procent af vælgerne, at de vil stemme på DF, hvis der var valg i morgen. Det er et stort fald siden folketingsvalget i 2015, hvor Dansk Folkeparti fik 21,1 procent af stemmerne.

- DF har været Lars Løkke Rasmussens bedste livsforsikring. DF har været med til at bære Løkke ind i Statsministeriet, og DF kan som et af de få blå partier rykke vælgere hen over midten.

- Når DF svækkes er det katastrofe, for den samlede blå blok, fordi mange vælgere tager turen hen over midten. Og jeg tror primært de går til Socialdemokratiet, siger Thomas Larsen.

Tilbageslaget for blå blok ses også i meningsmålingen. Her peger 51,9 procent af vælgerne på rød blok, mens 47,7 procent ville sætte deres kryds ved et af de blå partier.

Der skal dog tages med, at der en statistisk usikkerhed på plus/minus tre procentpoint.

Dansk Folkeparti er kommet i modvind efter en sag, hvor partiet har fået støttekroner fra EU, som blandt andet er brugt på middage, annoncekampagner og sommergruppemøder.

Og nu undersøges partiet for svindel med EU-pengene.

Troels Mylenberg, der er politisk kommentator og ansvarshavende chefredaktør for Jysk Fynske Medier ser ligeledes meningsmålingen som et voldsomt tilbageslag for partiet.

Men han peger også på, at det ikke nødvendigvis er en vælgermæssig katastrofe, da partiet trods alt stadig står til 28 mandater i meningsmålingen.

- Det kan sagtens vise sig, at man kan vinde noget af det her tilbage. Det skal de andre partier nok passe på med at glæde sig for tidligt over.

- Bare fordi DF også har en problematisk sag betyder det ikke, at vælgerne bliver sindssygt glade for andre partier.

- Dem, der forlader DF, er meget skuffede, men når der stadig er mange, der bliver, er det fordi, at de ikke ved, hvor de ellers skulle gå hen, siger Troels Mylenberg.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl siger:

- Når vi går til valg på at bekæmpe EU-frås, og nogle af vores folk selv bliver taget i noget lignende, så kan det rammer ekstra hårdt.

- Jeg er selvfølgelig klar over, at det kommer til at kræve en hård kamp at vinde folk tilbage. Men i og med, at jeg ved, at de har stemt på os og dermed er enige i vores politik, så er der noget at kæmpe for, siger Thulesen Dahl.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx