Af - 30/08-16 12:13

Qvortrup: Sådan vil Løkke få indført kontroversielt SU-forslagQvortrup: Sådan vil Løkke få indført kontroversielt SU-forslag

Regeringens nye forslag om, at lån fremover skal udgøre halvdelen af den samlede SU, kan meget vel blive virkelighed, vurderer Henrik Qvortrup.

storybild

Metroxpress' politiske analytiker Henrik Qvortrup. (Billede: Scanpix/Thomas Lekfeldt)

Mange unge finder det møghamrende uretfærdigt og dybt indgribende. Men regeringens forslag om, at et rentefrit SU-lån skal udgøre halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten, kan meget vel blive virkelighed.

Regeringen: Halvdelen af SU'en skal være lån
Regeringen: Halvdelen af SU'en skal være lån

Det vurderer metroxpress’ politiske kommentator Henrik Qvortrup.

- Jeg tror ikke, at SU-forslaget vil være det vanskeligste at få gennemført. Jeg kan godt se, Dansk Folkeparti gå med til det, forudsat at det ikke er koblet så direkte til topskattelettelser, som det er nu. Der er ikke samme brede modstand mod at ændre på SU’en, som der er ved at lempe på topskatten, siger Henrik Qvortrup til metroxpress.

Regeringen vil spare 140 millioner på uddannelse
Regeringen vil spare 140 millioner på uddannelse

Han mener, at forslaget harmonerer meget godt med resten af den 2025-plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag præsenterede på et pressemøde i Statsministeriet.

- Det er et meget markant forslag, og der er ingen tvivl om, at mange unge synes, at de nu skal betale for, at nogen med langt bedre vilkår end dem skal have skattelettelser. Men jeg synes, det flugter godt med det, der er hele grundtegningen i 2025-planen. Det er en ambitiøs plan, og det ville være underligt, hvis ikke man også tog fat der (SU’en, red.), nu hvor man alligevel kigger på, hvordan man kan finansiere skattelettelser, siger Henrik Qvortrup.

Ekspert: SU-lån gør norske studerende hurtigere færdige
Ekspert: SU-lån gør norske studerende hurtigere færdige

Under tirsdagens pressemøde konfronterede flere af de fremmødte journalister statsministeren med, om ikke der var tale om et løftebrud. Under den seneste valgkamp afviste Løkke således selv flere gange, at Venstre gik med hemmelige planer om et indgreb i SU-systemet, fortæller Henrik Qvortrup.

- Der er dem, der vil påpege, at han i valgkampen sagde, at der ikke ville blive rørt ved SU’en. Men der er bare den væsentlige pointe, at hvis det her forslag bliver til en aftale. Så er det først i 2019, det skal indfases, hvilket er efter det næste folketingsvalg. Dermed har dem, der måtte mene, det er løftebrud, muligheden for at vælge nogle andre. Så det er et løftebrud i en lidt anden kategori, end det vi så under Thornings regering, hvor tingene blev indført, inden et folketingsvalg, siger Henrik Qvortrup.


LÆS OGSÅ: Enhedslisten vil lade formueskat betale højere SU

LÆS OGSÅ: Udgiften til SU er eksploderet på ti år

LÆS OGSÅ: Unge bruger hele SU’en på husleje

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kronprinsesse Mary har mistet en nær...
bt.dk
DMI: I morgen vågner danskerne i én...
bt.dk
35-årig mand og to børn fundet døde:...
bt.dk
'Ung mor' er blevet single: Derfor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx